Банкеръ Daily

Общество и политика

Акценти от седмицата

Подал оставка! И какво от това? Няма да ходи бос

Земеделският министър Румен Порожанов подаде оставка. Вероятно това е най-дългоочакваната и най-мъчително подадената оставка. Поне засега. Премиерът Бойко Борисов дълго се ослушваше и се правеше на разсеян, може би защото предложението за тази министерска позиция не е негово и освобождаването й трябваше да се съгласува с някого. Обществена тайна е, че земеделското министерство от години е основната хранилка на ДПС. А докато Борисов се пазареше с истинските господари на Порожанов, самият той ходеше из телевизионните студия да дава нелепи обяснения за имотите си и разминаванията в имотната си декларация. За неадекватното поведение на т. нар. КПКОНПИ няма да говорим.

И като капак на цялата безумна ситуация, дойде обяснението на министър-председателя, че взел главата на земеделския министър не заради евтините му жилища, не заради безобразията при къщите за гости, не заради конфликт на интереси, не и заради сбъркани имотни декларации. А защото покровителствал някаква си заместник-шефка на фонд "Земеделие" и не я уволнил, както пожелал Борисов. Да се смееш ли, да плачеш ли!

 

Брюксел "коригира" критичния си доклад за прането на пари в България

Европейската комисия публикува Коригендум на Националния доклад за 2019 г. за България, включващ задълбочен преглед относно предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси, съобщи Министерството на финансите.

Ведомството уточнява, че извършената промяна е в резултат на предоставената аргументирана информация от българските власти и се отнася до текста по отношение на докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към Звеното за финансово разузнаване, които касаят местни видни политически личности. С промяната в част 4.2.2 "Борбата срещу изпирането на пари“, Комисията заменя израза "2/3“ с "Определен брой" и по този начин се потвърждава напредъкът на българските институции по отношение на борбата с изпирането на пари.

 

Статуквоподдържащата машина се счупи

Има нещо особено в протичащата предизборна кампания. Не говоря за фактическата липса на същинска дискусия по наболели европейски въпроси или по необходимостта от (липсващата) българска позиция за отстояване на националните интереси в подобни съюзи. Нито за счупените рекорди по демагогия и глупост  едновременно – предизборни послания от рода на „Папата ни каза да строим магистрали” наистина не се чуват всеки ден. Всичко това сме го виждали. Необичайното не е дори в това, че за пръв път Партията на статуквото влезе в кампания с еднозначно отредена изоставаща позиция (подобни ситуации имаше през 2013-а и 2017-а година, но всичко се размина с уплах и няколко изкупителни жертви).

Новото все още не може да се улови в ясни материални очертания, но витае във въздуха: машината, която поддържаше статуквото, не работи както преди. На външен вид е непокътната, върти на пълни обороти, използва проверени лостове – мачка и гази, раздава пари наляво и надясно, залива ни от телевизионния екран. Но вече няма познатото въздействие върху хората и почти всички разбират, че нещо в нея се е повредило необратимо. Най-болезнено усещат предстоящия разпад на статуквото неговите творци и клиентелата им, но вместо страх поведението им буди гняв и подигравки. Най-интересни са гърчовете на придворните блюдолизци, които хем се страхуват, хем искат да лапнат последните залци от трапезата, но това е тема за друго повествование.

 

Шеф и кройка за профила на главния прокурор

Президентът Румен Радев ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, както и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Първата точка в календара е разговор със сегашния шеф на държавното обвинение, чийто седемгодишен мандат изтича в началото на следващата година. Следващите по ред са председателите на двете върховни съдилища - Лозан Панов и Георги Чолаков. Очаква се срещите да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор, обясниха от президентството.

Точно преди да бъде обявено това държавният глава пусна поредния антикорупционен залп, галещ електоралното ухо: "Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому, като се вихри безнаказаност и беззаконие. Възстановяването на държавността у нас минава през възмездието. Не си мислете, че искам България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. На това трябва да се сложи край, но това няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване. Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица“.

 

Отлагат пускането на тол системата

Бизнесът и правителство изразиха обща позицията 'за" въвеждането на тол системата, като най-справедливия начин за подобряване на пътищата. Това обявиха представители на браншови организации след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Реалните тестове щели да започнат от 16 август, стана ясно по време на брифинг в правителствената сграда. Първоначалната идея бе тестовият период вече да е в ход, а на 16 август тол системата да бъде въведена в експлоатация. Ако тестовете продължат три месеца, това означава, че тол таксуването ще се случи през зимата.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във