Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия бр. 10 на в. "БАНКЕРЪ", четете:

Страх ЗА застраховането

Докато в зората на демокрацията в България имаше страх ОТ застраховането, което престъпни групировки бяха превърнали в бизнес на насилието, 20 години по-късно у нас има страх ЗА застраховането като финансов отрасъл. Страхуват се гражданите. Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" след десетилетие приказки за  плавно поскъпване, което така и не се случва, изведнъж скочи рязко, и то само за броени месеци. Страхуват се и компаниите от бранша. Решение на Върховния касационен съд разшири плащането на обезщетения на близки и роднини до неприемлива степен. Защо това може да загроби застрахователния бранш, четете в новия брой на "БАНКЕРЪ".

Имотни сделки подкрепиха банковата печалба

Банковата система приключи 2018-а с огромен ръст на печалбата, с повишена ликвидност и с рязко намаление на проблемните кредити. Това са показатели, които навеждат на мисълта, че кредитната ни система прилежно си е написала домашното за прегледа на качеството на активите, който  ЕЦБ вече провежда у нас. И точно така трябва да бъде, защото въпросният преглед е матурата, която банките трябва да вземат, за да влезе България в Банковия съюз на ЕС и в ERM II. Дали обаче отличните резултати на банковата система за 2018-а, които показват данните на БНБ, наистина са безспорни?

Националният хиподрум се продава на безценица

Цената на акционерното дружество "Национален хиподрум", което след безкрайна и мъчителна процедура  още преди близо десетилетие беше обявено в несъстоятелност, се срина наполовина. След неколкократните опити на синдика на фалиралата компания Елвира Танчена да продаде инак атрактивните имоти в Банкя, разположени на терен от 547 дка, никой така и не прояви интерес да ги купи. И ако преди две години тяхната оценка беше 32 млн.лв., сега мераклията да напазарува огромния терен и купищата конюшни и сгради, изградени върху него, ще трябва да осигури по-малко от 18 млн. лева Всичко по темата ще научите само от "БАНКЕРЪ".

Токът ще поскъпне през лятото

Обикновено през март вече никой не се сеща за високите сметки за парно или ток, защото зимата е поприключила. Не е така обаче в Комисията за енергийно и водно регулиране, която в най-скоро време ще трябва да съобщи на целокупния български народ - токът ви ще поскъпва, но ще гледаме да не е с много. Поскъпването ще бъде за регулирания пазар, където са битът и част от малкия бизнес, но то ще влезе в сила от 1 юли. Така, без точни прогнози и разчети, регулаторът успокои обществото и политиците, че голям скок в цените няма да има. Той отново ще бъде замразен за неопределено бъдеще. Подробностите  четете в "БАНКЕРЪ".

От малки золуми към парламентарна агония

Най-опитният български депутат - Георги Марков - направи неотдавна стряскащо изявление, което мнозина побързаха да забравят. Сензационното в него бе призивът към премиера Бойко Борисов да се оттегли на "заслужен отдих", но Марков каза и още нещо важно - че законодателният орган се намира в "парламентарна агония". Това, че Народното събрание мъчи себе си и най-вече българските граждани, е ясно отдавна. Приносът му за решаването на обществените проблеми, както и проявяваната политическа и "обикновена" култура са получили подобаващо обществено признание - доверие в парламента от порядъка на 8 процента.  Още ще научите от новия брой на "БАНКЕРЪ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във