Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

В БНБ са оптимисти за стрес-тестовете

Факт е, че българската банкова система се изправя пред значително предизвикателство - започва независимият преглед на активите на първите шест български трезора от страна на ЕЦБ.  Вече е знайно и че основният акцент ще се постави върху начина им на реагиране при кризисна ситуация в икономиката. В началото на лятото ще излязат и резултатите, по които ще се съди дали сме дорасли да влезем в чакалнята на еврозоната. Защото само с мерак и с политически декларации ключ за там не се получава. Повече по въпроса във вестник "БАНКЕРЪ".

Тегленето от банкомат в чужбина поевтинява

Всички, които пътуват и използват банковите си карти за плащане или теглене на пари в други държави от ЕС, ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и колко са таксите за превалутиране, за да могат да изберат най-изгодната алтернатива. В момента тази информация е много труднодостъпна и често осъзнаваме, че сме платили високи такси  чак когато видим банковото си извлечение." Това каза специално за "БАНКЕРЪ" българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП  Ева Майдел.

Главният архитект на София се "поправя"

След серията от скандали, последвали обявения през миналата година конкурс  за реконструкция на площад "Света Неделя", сега кметството прави втори опит за обновяването на това столично пространство. За разлика от предишния път, сега критериите за участие в надпреварата за изготвяне на идейната разработка за обновяване на площада  са свързани само с опита на кандидатите. Изисква се мераклиите за тази поръчка да са изпълнили поне един подобен проект в последните десет години. Отпаднали са предишните доста завишени финансови изисквания, които безапелационно  отхвърляха възможността в надпреварата да се включат колективи от млади и иновативно мислещи хора. Запознайте се подробно с темата в новия ни брой!

Докъде е готова да отиде БСП?

През последните месеци наблюдаваме един като цяло логичен политически процес. От една страна, управляващите правят грешка след грешка и затъват във вътрешни междуособици. Това, че "ерата ГЕРБ/Борисов" е към края си, вече се отчита от все повече наблюдатели (включително и от тези, които поради специфични мотиви твърдят обратното). От друга страна, опозицията набира кураж и се радикализира. Всъщност  най-точно би било да говорим главно за БСП, тъй като останалите просто имитират опозиционност, за да извлекат последните възможни изгоди от колаборацията с ГЕРБ. (Не броим извънпарламентарните фрагменти вляво и вдясно, които още не могат да дойдат на себе си.) Вижте в „БАНКЕРЪ“ в петък.

На рояци за магистралата към Гърция

Дългото чакане за строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, изпълнено със съдебни обжалвания и процедурни гимнастики, изглежда, е напът да приключи. В рамките само на няколко дни агенция "Пътна инфраструктура" представи офертите за изграждането на трасето. В същото време обаче още не са утихнали скандалите около аутобана, след като именно пътната агенция и горското стопанство на Кресна с месеци са се разсейвали за незаконното сондиране и изграждане на обходни пътища в района. Прочетете повече във „БАНКЕРЪ“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във