Банкеръ Weekly

Общество и политика

550 ХИЛ. ДОЛАРА СКАРАХА ИНТЕРСТРОЙ МК И КРЕДИТОРИТЕ Й

Летни страсти се разразиха около все още държавната строителна фирма Интерстрой МК. Интригата очевидно се върти около сумата от 550 хил. щ. долара, за която имат претенции кредиторите на дружеството.


През 1995 г. бившият строителен министър Дончо Конакчиев открива процедура по ликвидация на компанията. Идеята е активите й да преминат под управлението на ГУСВ, чийто шеф тогава е известният генерал Радослав Пешлеевски. За ликвидатор на Интерстрой МК е назначен тогавашният заместник на генерала - Калчо Калчев. Заради процедурата дружеството не сключва нови договори за строителство, а финансовите му резултати се влошават.


През май 1998 г. палачинката се обръща и ликвидацията е прекратена. За изпълнителен директор на фирмата е назначен Петър Зегов. Но между него и кредиторите на Интерстрой МК веднага избухва конфликт, тъй като новият шеф отказва да впише в баланса на дружеството задължението от 550 хил. щ. долара към 30 март 1998 година.


Според

представителя на кредиторите Любомир Мутафчийски

това са неизплатени суми на подизпълнители от времето, когато фирмата е строяла обекти в Украйна.


В основната на атаката, водена от противниците на сегашното ръководство на Интерстрой МК, стоят твърденията за злоупотреби, извършени от изпълнителния директор Петър Зегов. Обвиненията срещу него са свързани с разпродажбата на активи на фирмата на изключително ниски цени. Зегов например е продал пет камиона Камаз и един бетоновоз за сумата от 6 хил. щ. долара. Според Мутафчийски на практика директорът бил ликвидирал предприятието. По негово време била прекратена строителната дейност зад граница и фирмата се е концентрирала в изпълнението на дребни поръчки в България. Въпреки очевидно некомпетентното, според кредиторите, управление държавата е прехвърлила имущество на Интерстрой МК, състоящо се от офиси и магазини в цялата страна. Тези активи са заведени в счетоводния баланс на дружеството с много ниски стойности. Другите обвинения на кредиторите са по-скоро на лична основа. Твърди се, че директорът бил назначен на държавната служба от

неговата съпруга Ваня Зегова

която е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.


Петър Зегов обаче категорично отхвърля обвиненията, които му отправя Мутафчийски. Според Зегов дължимите суми всъщност са възникнали от неизгодни сделки, сключени по времето на предишния управител на Интерстрой МК Калчо Калчев. Целта на тези договори, които в голямата си част са за превоз на строителни материали в Украйна била да се източи предприятието, обобщава Зегов. Той уточнява още, че атаките срещу него са продиктувани именно от хората, сключвали изгодни за тях договори по времето на стария ликвидатор.


Сегашният шеф на Интерстрой МК отхвърля и обвиненията за продажба на обособени части на занижени цени. Наистина прехвърлените на фирмата активи са били с ниска балансова стойност, но продажните им цени са в съответствие с пазарните, смята той. Получените от сделките пари били в банковите сметки на фирмата и се чакал знак от строителното министерство какво да се прави с тях.


Зегов твърди още, че 6-те хил. щ. долара са дошли от продажбата на отдавна спрени от движение камиони, които са ставали само за старо желязо. От останалите работещи активи на фирмата в Украйна са получени 240 хил. щ. долара. Според директора на Интерстрой МК управляваното от него дружество е едно от малкото, които са успели да приберат някакви суми от техника в бившата съветска република. Строителството в Украйна пък било прекратено заради изтичането на Ямбургската спогодба, по която България внасяше от бившия Съветски съюз природен газ срещу строителни услуги. Така че изпълнителният директор нямал вина за това.

На свой ред Зегов отправя обвинения

към предишното ръководство на Интерстрой МК за немарливо отношение към работата. Фирмата има да взема от украинската страна около 350 хил. щ. долара. Изплащането на тези пари обаче е отказано заради некачествено изпълнение на строителните работи. Според Зегов покривът на спортната зала, построена от Интерстрой МК в Украйна по времето на старото ръководство, тече и затова е нормално украинските партньори да не плащат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във