Банкеръ Weekly

Общество и политика

Опасни връзки

На 8 декември трябва да стане ясно дали министърът на финансите Владислав Горанов е в конфликт на интереси заради ползването даром на чуждо луксозно жилище в затворен скъпарски комплекс. Тогава изтича срокът, в който Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (с умопомрачителната абревиатура КПКОНПИ) е необходимо да завърши прегледа на декларацията на Горанов и да се произнесе дали е открила основание да го разследва. Разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка е по два текста от Наказателния кодекс - за използване на служебното положение с цел набавяне на облага за себе си или другиго и търговия с влияние.

Казусът е изключително показателен

- за българските политически нрави и за търпимостта на институциите към дребните и не дотам дребни прегрешения на властта.

За това, че "има нещо" около жилището, което обитава финансовият министър, се говори отдавна. Преди три години в. "Галерия" разказа за луксозния комплекс, обитаван от двама министри от втория кабинет "Борисов" - Горанов и Ивайло Московски. Тогава тази информация - може би и предвид източника, не предизвика особен интерес. Но сега, когато медиите се разшумяха и скандалът се разрасна, на Горанов му се налага да дава обяснения. Пред микрофона на гонещия го из кулоарите Сашо Диков потвърждава, че живее в комплекса. Чий е апартаментът  ставало ясно от декларацията му пред КПКОНПИ. Само дето в документа такова нещо не пише - в графата "чуждо недвижимо имущество", е попълнил "безвъзмездно ползване" на апартамент от 180 кв. м разгърната площ от 2012 година. Шест години на аванта!

След  полуобясненията му в парламента въпросите станаха повече. Апартаментът му бил предоставен за ползване безвъзмездно  от "близък роднина" - кръстник на двете му деца и на него самия, но повече информация нямало да даде, защото искал да си остави лично пространство. Но пък вкара всичко от арсенала на политическите клишета - проверката била нормална, щом има подозрения, всички твърдения - спекулация, а целта - политическа интрига. "Защо не си купите жилище?", пита го журналист. "Позволете ми аз да си управлявам бита, както намеря за добре", отговаря изненадан той. И допълва: "Аз можех да посоча и неверни  данни в декларацията… Аз, ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам, и то по начина, по който действително го ползвам, пред КПКОНПИ". Тази реплика е наистина притеснителна - т.е. ако е предполагал какво ще се случи, е можело и да не декларира ли? А има ли друго, за което се е притеснил, и затова не е декларирал?

Целта на кулоарната поява по спешност беше министърът няколко пъти да повтори - не е на Домусчиеви имотът, не е вярно, че е на Домусчиеви. И с това смяташе, че ще излъска имиджа си. Не му се получи, по-зле стана. Няколко часа по-късно от Брюксел долетя съветът на премиера Бойко Борисов: "Той е голям човек. След като си го е писал в декларацията, да излезе и да обясни. Това е нашата публичност пред обществото - да си декларираш имота. Да излезе и да го обясни."

Половинчатите оправдания не задоволиха никого

Първо, ВИП комплексът "Есте Хоум енд СПА", за който говорим дотук, е построен от фирма на братя Георги и Кирил Домусчиеви. Не е тайна, че те поддържат добри отношения с висши политици от сегашната власт. Бойко Борисов и Владислав Горанов например откриха обновената трибуна "Моци" на стадиона в Разград, Горанов присъства и на концерта на Цеца Величкович там, а когато председателят на КРИБ и президент на "Лудогорец" Кирил Домусчиев си позволи да нарече журналист "олигофрен" заради въпрос за празни зрителски места, използва името на добрия си познат за томахавка: "Питай Влади Горанов дали е имало празни места по трибуните." Затова и версията за пряка връзка с тях изглеждаше логична. Наложи се Георги Домусчиев да излиза с изявление, че към днешна дата комплексът не е негов и на брат му: "Ние сме инвеститори на сградите в комплекса. Жилищният комплекс "Есте" бе построен в периода 2008-2013 г. и включва 300 жилища. Ние продадохме жилищата в период от няколко години и не е наша работа и наш проблем да се интересуваме кой какво прави с тях. "

Второ, тайнственият благодетел, чието име Горанов упорито отказваше да разкрие, се оказа също проблематична фигура. Не само защото според закона кръстникът не е близък роднина - законът признава само кръвно родство. А и защото заниманията на Иван Сариев - IT бизнесмен, книгоиздател, бивш служител на финансовото министерство, член на управата на "Информационно обслужване" при кабинета на НДСВ, производител на биохрани, създават предпоставки за конфликт на интереси. Като финансов министър Горанов трябва да надзирава данъчните и да не допуска нещо да влияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на задълженията им.

Любопитен факт е, че Горанов е бил работодател на един от синовете на кръстника си. Христо Сариев е бил младши експерт в дирекция "Икономическа и финансова политика" в МФ, участвал е в състава на комисии, които са решавали кой да получи обществени поръчки. Освен колега  младият Сариев е и съсед на Горанов в комплекса "Есте".

Трето, проблемна е и цената на имота, обитаван безвъзмездно от финансовия министър и семейството му - справка в Имотния регистър показва, че апартаментът е закупен през 2011-а за 195.6 хил. евро. Според изданието "19 минути" обаче "цената от 382 560 лв. е двойно по-ниска от пазарна - 306 000 евро, или 600 000 лева". Колкото до наема в комплекса "Есте", той бил 10 евро на квадратен метър, или 1800 евро за 180 квадрата, допълва "19 минути". Така или иначе Горанов разбира от пари - неслучайно напусна парламента през 2014-а. Борисов тогава обясни подробно какво му е изповядал "Влади": “Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам?"

Когато ГЕРБ се върна във властта

и "Влади"  се върна да служи на държавата.

Четвърто, Горанов може и да повтаря мантрата "сам си декларирах жилището, сам си го декларирах", но истината е, че не го е направил в пристъп на внезапен катарзис, а защото законът го задължи. Декларирането на ползваното чуждо движимо и недвижимо имущество стана задължително с приемането на новия антикорупционен закон в началото на годината.

Впрочем  смесването на връзки - приятелски, роднински, бизнес..., е правило - не изключение. Преди седем години самият Цветан Цветанов бе обект на проверка и впоследствие оправдан заради шестте си апартамента, купени, оказа се, с помощта на … тъста и тъщата. Случил човекът на сватове, както Горанов на кръстник.

Естествено,

явлението да се съдейства на наши хора

не започва от ГЕРБ. В този мандат подозренията са, че Валери Симеонов посочи доскорошната си началничка на кабинета Марияна Николова заради очакванията, че отново той ще държи контрола върху поверените му ресори. Самата Николова се похвали, че досега е отговаряла за "входиране и изходиране на документообората".

"Съпругът на шефката на кабинета на Кунева оглави Комисията за защита на потребителите без конкурс” бяха заглавията при избора на Димитър Маргаритов за неин нов председател. А тогавашната приятелка, а по-късно и втора съпруга на бившия министър на икономиката Божидар Лукарски - Ива Йорданова, оглави ДАБЧ, но бе принудена да подаде оставка след недоволство на българи от чужбина. Това не й пречи сега да дава акъл как да работи агенцията.

Изводът - за нашите политици няма нищо по-естествено личните връзки да са трамплин за професионално израстване. Примери - бол. На топлите отношения не пречи и тъмното криминално минало. Бургаският бизнесмен Бенчо Бенчев се сбогува с поста си заместник-председател на Общинския съвет в морския град, след като бе задържан с издирвания Димитър Желязков - Митьо Очите. Един от най-шумните роднинско-корупционни скандали бе аферата "Батко и братко". През 2008-а Брюксел временно спря европейските фондове за България заради разкрития, че тогавашният шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е сключил договори за милиони с фирми на братята си. В крайна сметка съдът оправда Георгиев.

Винаги близо до властта е имало

хора, които да вършат мръсната работа

"Срастването на политическите партии и подземния свят  между политика, бизнес и медии, политика и популярни лица от шоу бизнеса, смесването на личните с публични отношения - това са проявления на организирани престъпни мрежи, разпространени на много нива. Става въпрос за хора, които вършат едни на други услуги. Помислете, всеки от нас се обръща към познати да свършат някаква работа. Това не е просто проблем на прехода, а структурен проблем на българското общество - типично за неговата култура”, твърди политологът Стойчо Стойчев.

Не че няма корупция и обвързаности в Европа, но реакцията е различна. В Германия през 2012-а президентът Кристиян Вулф подаде оставка след публикации в медиите, че като премиер на Долна Саксония е ползвал за кратко изгоден заем от съпругата на свой приятел индустриалец и се е опитал да прикрие този факт. Бившият френски премиер и финансов министър от времето на Митеран - Пиер Береговоа, се самоуби след остри критики, че е взел безлихвен заем от близък до президента бизнесмен в размер на 180 000 долара, при това легално регистриран и обложен с данъци.

А у нас верните на ГЕРБ онлайн пажове атакуваха социалните мрежи и "правилни сайтове" с въпроси като тези: "Защо, според вас, един министър трябва да живее в четиристенен апартамент, а не в нормален? Той представлява народа и е нормално да живее в представително жилище... Защо да не му се предостави подходящо жилище? Или искате на сутринта да излиза с торбички под очите от панелката, да посреща и изпраща водопроводчици, да ляга под колата, за да провери кой от шарнирните й болтове е изпаднал, вместо да се отдели в кабинет, в който да се дообразова?".

Тука е така. В света на гъсто преплетените мрежи зад фасадата на уж демократични правила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във