Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Калин Христов, подуправител на БНБ: Вече 22 г. левът членува в ERM ІІ

Както е добре известно, участието на националната валута в ERM II е един от петте Маастрихтски критерия, по които се оценява готовността на една страна за присъединяване към еврозоната. България в момента не изпълнява този Маастрихтски критерий.

Отсъствието на формални изисквания за присъединяване към ERM II прави процесът субективен и политически. Съответно изпълнението на този критерий за членство в еврозоната не е напълно под контрола на кандидатстващата страна. Единственият документ, свързан с принципите за ERM II, е решение от две страници на Европейския съвет, взето през 1997 г. в Амстердам. В този документ обаче конкретни критерии за присъединяване към ERM II няма. Самият процес на кандидатстване и вземане на решение е добре дефиниран. Още по темата във в. "БАНКЕРЪ"

ЖП поръчки за милиарди

На фона на всички скандали, разтърсващи държавата в последно време, предстоящото раздаване на милиарди в железопътния транспорт се промъква някак незабелязано. Около Коледа ще станат ясни победителите в най-мащабния публичен търг за последните години - строежа на ж.п. трасето между Елин Пелин и Костенец, оценено на 1 млрд. лева. Това съобщи неотдавна директорът на дирекция "Координация и контрол на европейски проекти и програми" в транспортното министерство Галина Василева. Проектът се финансира по линия на оперативната програма "Транспорт". Но крие и рискове от загуба на евросредствата, след като куп обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията забавиха дейностите с горе-долу година и половина. Изискванията на Европейския съюз са всичко да е завършено през 2023-а, но реалистичните прогнози са, че "лентичката ще се реже" две години по-късно. От думите на Василева се разбра, че поради тази причина жп отсечката може би ще се работи на фази.  Повече във в. "БАНКЕРЪ"

Ангелкова не спира с харчовете

Харчовете на  министъра на туризма Николина Ангелкова  за представянето на България като туристическа дестинация само на две изложения надхвърлят 150 хил. лева. Това става ясно от подписаните преди дни два договора за изграждането на нашите информационни щандове на туристическите форуми TTR - Букурещ, Румъния и TTT-Warsaw, в Полша. Любопитното в случая е, че още през юли в туристическото ведомство са решили, че тези пари са прекалено малко, за да се кахърят да обявят нормална обществена поръчка и са избрали изпълнителя по формулата "договаряне". Естествено кандидатите са били старателно подбрани и едва ли чиновниците са се затруднили с избора на фаворитите. Поканени за изработването на щанда в румънската столица са били отправени само към четири фирми. Повече по темата четете във в. "БАНКЕРЪ"

Facebook logo
Бъдете с нас и във