Банкеръ Daily

Общество и политика

ДПС: Предсрочните избори са неизбежни

Предсрочните избори в тази ситуация са неизбежни. Важното е какво се случва в държавата, ние не споделяме философията "стани да седна". Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на централния съвет на партията. 

Карадайъ заяви, че в движението искат смяна на формулата на управлението и отхвърли възможността ново правителство да бъде съставено в мандата на действащия парламент. Според него е необходимо управление с ясна програма за ускорено развитие на страната. 

Догановата партия определя управлението като провал, а отговорността трябва да бъде носена от ГЕРБ, тъй като е легитимирала националисти в него. 

"Нашият Централен съвет се провежда в много сложна и изострена обществено-политическа обстановка, в условия на политическа криза и пълен блокаж на изпълнителната власт. Това популистко, националистическо управление на страната е цинично, брутално и позорно", заяви Мустафа Карадайъ.

По думите му липсата на управленска визия и липсата на реформи отдалечават от хората, нерешаването на техните проблеми спомагат за все по-големите социални неравенства и липсата на справедливост

В декларацията на централния съвет на ДПС се казва още, че участието на националистите във властта нанася огромни щети на демокрацията, ерозира държавността и подкопава дори крехкото доверие на българските граждани в органите и институциите, генерира кризи и хаос и е заплаха за стабилността в страната

"Пропусната беше възможността по време на председателството на Съвета на ЕС и по принцип страната ни да води проактивна европейска политика. Несъобразяването с европейските ценности поставя под въпрос евроатлантическата ориентация на страната. Липсва диалог и координация между институциите", каза още лидерът на ДПС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във