Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ", четете:

Газови преговори със свалени гащи

По традиция у нас винаги се обяснява, че "преговорите с руснаците се водят трудно и продължително“. Бихме добавили: "и потайно понякога". Че с руския гигант "Газпром" се преговаря трудно, спор няма. Особено  ако това е и единственият ти доставчик на природен газ, ако не знаеш какво и как да си поискаш или не ти стиска. Вскичко по темата – в  новия "БАНКЕРЪ"!

Британско-китайски тандем напира за "Летище София"

Най-големият британски оператор поведе колоната в търга за концесията на "Летище София". Manchester Airport Group потвърди намерението си да се включи в процедурата на официално събитие в столицата. Амбициите на британския холдинг бяха публична тайна, но по-интересното в случая е, че той ще подаде съвместна оферта с китайската държава строителна компания Beijing Construction Engineering Group. По неофициална информация те ще се конкурират с още четири претенденти - немския оператор Fraport, гръцкия Stantel и турската компания TAV. Няма да е изненада обаче, ако повече играчи се включат в състезанието, тъй като оферти ще се събират до 22 октомври. Четете в новия брой!

Държавата прехвърля риска върху застрахователите

Двата  "качествено нови варианти за променен  здравен осигурителен модел" - на Горанов и на Ананиев - предлагат нова финансова схема за допълнителни приходи в системата, но липсват предложения по ключовите проблеми - точен анализ на разходите с предложения за оптимизация, мерки срещу злоупотребите, актуализиране на клиничните пътеки, остойностяване на лекарския труд и още от този род. Само  въвеждането на застрахователите като страна по плащанията няма да реши проблемите в системата, защото те не опират до недостига на пари, те са  в липсата на адекватен контрол върху  плащанията. Повече по темата прочетете в "БАНКЕРЪ"!

"Сбогом!" на 1 млрд. евро лоши заеми

Aгeнция зa cъбиpaнe нa взeмaниятa  (АСВ ЕАД), чacт oт нopвeжĸaтa В2Ноldіng АЅА, изĸyпи пopтфeйл c нeoбcлyжвaни ĸpeдити c нoминaлнa cтoйнocт пoчти 250 млн. eвpo oт нaй-гoлямaтa бaнĸa в Бългapия пo aĸтиви - "УниKpeдит Бyлбaнĸ", cъoбщиxa от АСВ. Oчaĸвa ce cдeлĸaтa дa пpиĸлючи пpeз oĸтoмвpи. Toвa e нaй-гoлeмият пopтфeйл c пpocpoчeни ĸpeдити, изĸyпyвaн няĸoгa в бaнĸoвия ceĸтop в cтpaнaтa. Πaĸeтът вĸлючвa нeoбeзпeчeни и oбeзпeчeни зaeми нa физичecĸи лицa, мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия и ĸopпopaтивни ĸлиeнти, ĸaзвa ĸyпyвaчът. Какво ще се случи – четете в новия брой!

За няколко гласа повече - голямото завръщане на ДПС

"За какво ни е такова мнозинство, на което малцинството му определя дневния ред?”, закачливо коментира в кулоарите на парламента депутат от ДПС. Денят е петък, 28 септември, часът - малко преди десет. ДПС вече са осигурили гласовете, за да може пленарното заседание да започне, след като предишния ден управляващите не успяха да се справят сами и заради липса на кворум заседанието бе провалено. Естествено, това не стана даром, само от добро сърце. Нито лесно. ДПС показаха силата си, отказвайки да се регистрират при първия опит за събиране на кворум. Вижте в „БАНКЕРЪ“ в петък!

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във