Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия бр. 36 на в. "БАНКЕРЪ", четете:

Къщите на една изчезваща история

Един народ умира, ако забрави миналото си! За съжаление тези думи на Апостола отдавна са потънали под праха на времето. От години сякаш никой не си задава въпроса на каква основа градим бъдещето си, когато сме забравили миналото си. Обсебените от алчността и стремежа към печалбарство нашенски новобогаташи газят с войнишки ботуши архитектурното ни наследство. Кой събаря емблематични за времето си и за историята ни сгради, за да издигне на тяхно място  бездушни  бетонни чудовища, четете в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Наддаването за "Банка Пиреос" продължава до края на септември

Надлъгванията около продажбата на "Банка Пиреос България" вероятно ще продължат до края на септември. Причината е, че листата на кандидат-купувачите за пореден път бе обновена на листата на кандидат-купувачите. И то отново с фондове, появили се в последния момент. Според някои финансисти през следващите две седмици бордът на директорите на гръцката "Банка Пиреос", която е собственик и респ. продавач на българската кредитна институция, ще бъде запознат с офертите на два консорциума от инвестиционни фондове. Кои са те и какво предлагат ще научите само от "БАНКЕРЪ".

 

Плати си данъка, продай колата си!

Преди дни Министерството на финансите публикува  за обсъждане проектопромените в данъчните закони за 2019 година.  Преди това беше променен Законът за ДДС, сега се предлагат с  допълнения в преходните и заключителните разпоредби на Закона за корпоративното облагане. Тези причудливости във формата обаче бледнеят пред съдържанието, защо ще научите от "БАНКЕРЪ".

 

Автоголът на АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура" за поредна седмица влезе във вестникарските заглавия с гаф. Докато чиновници, бивши и настоящи шефове даваха показания в Националната следствена служба заради трагедията край Своге, колегите им в централата на столичния булевард "Македония" сметнаха за удачно да си поръчат нови луксозни служебни автомобили... за 1 087 500 лв. без ДДС. От заданието на поръчката пък стана ясно, че по-скъпите автомобили са предвидени за Централната администрация. Подробностите - в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Държавата не се дава, Царят не се отказва

Съдебното решение, с което наскоро бившият премиер Симеон Сакскобургготски и титулован цар беше лишен от права върху двореца  "Врана“, разбуни духовете. Веднага след него ексмонархът не пропусна да демонстрира огорчението си с думите "омерзен съм" и зададе въпроса: "Заслужавам ли да ме лишат от моя дом и да ме заставят да напусна Родината?“ Той сгъсти  емоциите  по време на панихидата на баща си в Рилския манастир, като се оплака, че повторно ще бъде изпратен в изгнание. Всичко по темата, четете в "БАНКЕРЪ".

 

Турция: Криза по учебник

Активите на развиващите се пазари нямат и минута покой. Дори след като най-уязвимите им членове (Турция и Аржентина) предприеха мерки и дадоха обещания да защитят валутите си, подемът на зелените пари вгорчава живота им. Разпродажбите се интензифицираха, а валутният индекс на MSCI Inc. на 4 септември задълбочи спада си  и достигна най-ниската си стойност от май 2017-а. Просто защото към обичайните заподозрени - турската лира (която се обезцени с нови 1.3%) и аржентинското песо (с 1% спад), се добавиха и нови  "играчи". Подробности - в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във