Банкеръ Weekly

Общество и политика

БАН уволни шефа на НИМХ

Христомир Брънзов

Българската академия на науките (БАН) прекрати мандата на ръководителя на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Христомир Брънзов. "Мотивите за отстраняването му са неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба", обясниха от ръководството на академията. 

Христомир Брънзов обаче смята, че решението е взето, тъй като той подкрепя протестите на метеоролозите и хидролозите. "За мен е странно, защото след като стигнахме до споразумение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един мирен път на разделяне между НИМХ и Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем". Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо", коментира Брънзов пред БНР. Той съобщи, че цялото ръководство на НИМХ ще напусне в знак на солидарност

Процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от БАН ще продължи след отстраняването на директора на НИМХ, уверяват от академията. Решение се очаква на 10 септември, когато ще се проведе общото събрание на Българската академия на науките. 

Още по темата на стр. 9

Facebook logo
Бъдете с нас и във