Банкеръ Daily

Общество и политика

Животновъди излязоха на протест

Животновъди от Ямболско и региона, засегнат от чумата по животните в този момент, се събират на протест на пътя към село Шарково и град Болярово. Те искат Агенцията по храните да свали забраната за продажба на месо и мляко заради големите загуби, които търпят.

Настояват още за адекватни компенсации за пропуснатите ползи след забраната за търговия и транспортиране на животни в зоните около огнищата на чума по дребните преживни животни. Фермерите ще протестират и срещу наложеното отглеждане на животните в оборите, което освен разходи води и до залиняване на добитъка. 

Днес изтича последният срок за овцевъди и козевъди да кандидатстват за подпомагане по системата "Де минимис".

17 милиона и 730 хиляди лева е финансовият ресурс, отделен за подпомагане на фермери, които отглеждат овце и кози, като ставката е 15 лева за животно. Помощта ще бъде изплатена до 20 август. 

Възможно е някои от кандидатите да получат парите си след този срок, ако се наложи административена проверка. Пари по  "Де минимис" са предвидени за стопаните от Ямболско и Бураско, засегнати от чумата при преживните животни. При тях са отделени  близо 2 милиона и половина, като ставката за животно 55 лева. Фермерите от засегнатите от чума райони могат да кандидатстват до 31 август. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във