Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой №30 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Демографската криза нокаутира сигурността 

По неизвестни причини посред лятото и в отпускарския сезон правителството разгледа и прие един изключително важен документ - годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2017 година. Предстои този доклад  да бъде внесен в парламента, за да бъде одобрен и приет и от народните представители. Те обаче вече са по плажовете. Все пак според документа стопяването на българите е най-голямата заплаха. Всичко по темата - в новия брой на в. "БАНКЕРЪ".

 

Готви се европраг за необслужваните кредити

Управляващите толкова шумно прокламираха успехите на българското председателство на ЕС, че човек неволно се чувства като да се  намира на  камбанарията на храма "Свети Александър Невски" по време на тържествена литургия. Но наистина има  сектори, в които точно по време на българското председателство е свършена много работа. Зад кулисите на  този спектакъл многобройни екипи от експерти вършеха наистина къртовска работа. Например в областта на финансите по време на председателството на България са се провели 196 заседания на работните групи, които са обсъдили и разработили законови предложения по 37 досиета в сферите, за които отговаря Европейският съвет на финансовите и икономическите министри (ЕКОФИН). Според българското Министерство на финансите един от най-значимите приоритети е бил "намирането на приемлив баланс и компромис" по пакета от законодателни предложения за намаляване на рисковете в банковия сектор.

 

Общините си искат 160 млн. лв. от тол таксите

Националното сдружение на общините в Република България настоява  20% от приходите  от  новата смесена електронна система за движение по републиканските пътища, след като тя влезе в действие, да се  отдeлят за ремонти на общинските пътища. Сдружението настоява  и за повишаване на перото в  бюджета, определено за  непредвидени разходи. Хората в него смятат, че сега отредените  70 млн. лв. за  тази насока са крайно недостатъчни. Още за натиска върху централната власт - само в "БАНКЕРЪ". 

 

Столичното парно пак го закъса за пари

Преди повече от 40 години в българските киносалони се появи филмът "Топло", който придоби голяма популярност. Основната идея на комедията бе, че хората от столична жилищна кооперация отчаяно искат да се свържат с мрежата на топлофикация, за да им е топло през зимата. И понеже държавата им отказва, те наемат трима частни майстори, само че те офейкват с парите… От "Топло" и в наши дни можем да си извадим поуки - за съжаление отново в негативен аспект. Услугата, предлагана от софийската "Топлофикация“, е все така удобна и незамърсяваща - като печките например, но и дружеството се управлява все така неадекватно.

 

България и брюкселското огледалце

Явно или скрито, голямата амбиция на отношенията ни със света, включително и на досегашното ни членство в ЕС и НАТО, се свежда до това: "да не се изложим пред чужденците". Затова се стремим да им представим образ на страната си, който да не ги разочарова, нищо че не е истински. А ако някой отвън ни похвали - няма значение дали става дума за чуждестранни туристи, бизнесмени, или за държавни ръководители - излитаме на седмото небе и вътрешните ни дертове и кавги изчезват като махмурлук след сутрешна бира. Какъв истинският облик на страната ни пред Европа? Ще научите от новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във