Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" №26 четете:

Властелинът на оставките

Ако днешният мандат на законодателната и изпълнителната власт влезе в бъдещите христоматии по политически науки, това вероятно ще е заради изобилието от странни оставки. Като казваме странни, имаме предвид и неясния начин на тяхното предизвикване и обосноваване и, най-вече - екзотичното им оттегляне или отхвърляне. Още по-интересното е, че главният герой в повтарящата се (мело)драма с оставките е неизменен - министър-председателят и лидер на големия партньор в управляващата коалиция Бойко Борисов.  Всичко по темата в новия брой на в. „БАНКЕРЪ“!

Ирландци фалираха "Добринище ски"

Активите на акционерното дружество "Добринище ски"  се разпродават. Фирмата - собственик на лифта до връх Безбог, хижите "Безбог" и "Гоце Делчев" и хотел "Добринище" в едноименния град,  изпадна в неплатежоспособност още преди повече от четири години. Окончателното й  обявяване в несъстоятелност се случи  година по-късно (през 2015-а).  Какво се случва, ще разберете в новия ни брой!

Банките  въвеждат собствени лихвени индекси

От 1 юли 2018-а повечето български банки радикално ще променят начина, по който изчисляват лихвените равнища по договорите си за левови кредити  - както за фирмите, така и за гражданите. Причината за това, както вече  няколко пъти писа и коментира вестник "БАНКЕРЪ", е, че повечето банки у нас използваха при формирането на лихвите по левовите си заеми индекса СОФИБОР. След като БНБ се оттегли и изостави  неговото изчисляване, кредитните институции у нас, и по-точно Асоциацията на банките в България,  опитаха, но  не успяха да сключат договор с лицензиран администратор, който да продължи да изчислява този лихвен индекс. Повече във в. „БАНКЕРЪ“!

Някой пак ще намаже от зелената енергия

Европа продължава усилено да се бори с климатичните промени, като си поставя все по-високи цели за екологично чисти производства. Неотдавна стана ясно, че Съветът на ЕС, на когото България е председател до края на месеца, е решил да увеличи дела на зелената енергия. Намеренията са през 2030-а той да достигне 32% от енергийния микс. Това ще рече почти една трета от енергията, произвеждана на Стария континент, да идва от незамърсяващи източници. Какво следва, ще научите от новия брой на в. „БАНКЕРЪ“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във