Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия бр. 4 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Държавно регулирана корупция!

Главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов и директорът на Агенция "Митници" Георги Костов се надпреварваха да гарантират сигурността на електронната ни акцизна система пред депутатите от външната и бюджетната комисия в понеделник, 22 януари. Всъщност гарантираха за нещо, за което не са сигурни. И оставиха у всички горчивия вкус в устата, че държавата работи за избрани от властта и около нея, но не и за тях. И че мерките за борба с корупцията у нас вече са толкова рафинирани, че самите те раждат корупция. Всичко по темата ще научите само от "БАНКЕРЪ".

 

Европа - залята от лоши кредити

Необслужваните кредити ще бъдат  едно от най-големите изпитания  и за целия Европейски съюз,  и за България като част от него. Преодоляването му  е и сред основните финансови теми на Българското председателство и по нея Европейската комисия и Европейските надзорни органи постоянно произвеждат новини, публикуват доклади, разработват насоки, препоръки и директиви, променят регламенти. Защо справянето с този проблем  е сред приоритетите на Европейската комисия за 2018-а, а вероятно и за 2019-а, четете в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Рискове надничат от преспите в Давос

Близо 3000 корпоративни мениджъри, правителствени лидери и знаменитости дискутират тазгодишната тема на икономическия форум в Давос "Създаване на споделено бъдеще в един разединен свят".  Екстремните промени на климата се определят за втора поредна година като най-големия световен риск. Следват природните бедствия. Професорът по икономика в Харвардския университет Кенет Рогоф пък каза, че ако Тръмп не бъде включен в списъка със световни рискове, той няма да е пълен. Какво още си казаха най-богатите и могъщите, четете в "БАНКЕРЪ".

 

Изчезваме бързо, невероятно дори

На фона на демографската криза, ниската раждаемост, застаряването на населението сме склонни да подкрепим всякакви мерки.  Интуицията обаче, както казва известният поведенчески икономист Дан Ариели, често ни лъже и трябва да бъде подлагана на внимателна проверка. Парадоксалното е, че със своите мерки за справяне с демографската криза властите у нас всъщност стимулират раждаемостта в най-проблемните семейства - раждаемостта в гетата. А е добре известно от световния опит, че независимо от размера на наливаните пари гетото винаги може да пресъздаде само и единствено себе си.

 

Офшорки вкараха "Булгаргаз" в търговски спор

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" се оказа замесен в разправия заради запор на вземания. В основата й са неназован търговец на газ и добивното предприятие "Петрокелтик" ООД. То е концесионер на находищата "Галата", "Калиакра" и "Каварна" в Черно море и в различни публикации се описва като един от големите чуждестранни инвеститори в България. "Булгаргаз" не е страна в спора въпреки появилата се информация в някои медии за запорирани негови сметки. Всъщност се оказа, че са замразени плащания на "Булгаргаз" към "Петрокелтик". Всичко по темата - само в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във