Банкеръ Weekly

Общество и политика

Хора, пътища и дупки

Жени Начева (заместник-министър на здравеопазването), д-р Бойко Пенков (заместник-министър на здравеопазването) и Росица Велкова-Желева (заместник-министър на финансите) са определени за представители на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, като Жени Начева ще бъде председател на този орган. Кирил Ананиев, който беше избран за министър на здравеопазването, д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева са освободени от ръководните длъжности в НЗОК поради промяна в служебното им положение.

 

Брутният вътрешен продукт на България се е повишил през третото тримесечие на 2017-а с 0.9% спрямо второто тримесечие. На годишна база икономическата експанзия у нас се е ускорила до 3.9 на сто. В номинално изражение БВП възлиза на 27.336 млрд. лева.

 

Малките и средните фирми ще популяризират дейността си онлайн с пари от европейската програма за иновации и конкурентоспособност. Те ще могат да кандидатстват с проекти на стойност от 20 до 50 хил. лева.

 

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е провел първата изцяло електронна обществена поръчка. Тя е за доставка на разединители за средно напрежение.

 

Електронна студентска книжка вече е достъпна за студентите от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Чрез нея те ще имат достъп до цялата информация за учебния процес.

 

За населението в 48 населени места с общо 8 754 жители не е осигурен обществен транспорт. За други 43 населени места с 6 878 жители има транспортни връзки под 5 дни в седмицата, което затруднява достъпа до работа, административни, здравни и образователни услуги, показва одит на Сметната палата. 

 

Oт нaчaлoтo нa гoдинaтa дo ĸpaя нa oĸтoмвpи пpeз лeтищe Coфия ca пpeминaли 5 540 320 пътници, ĸoeтo e pъcт oт 36% cпpямo cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдина. Увеличението пo мeждyнapoдните peдoвни линии е с 18 процента. Πътyвaлитe пo вътpeшните линии ca пoчти двoйнo повече -  23 xиляди. Два пъти по-голям е и броят на пасажерите, възползвали се от тypиcтичecĸи чapтъpи.

 

Над 1 232 000 пенсионери ще получат по 40 лв. добавка към пенсиите си за декември. Допълнителната сума ще се изплаща на тези, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за последния месец на 2017-а, са в размер до 321 лв., включително. За изплащането правителството ще отпусне 49 300 000 лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във