Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ", четете:

Парите за иновации раждат само скандали

Не им върви на иновациите в България. Колкото и да ги насърчаваме на думи, практиката е показала, че такива неща у нас  не могат да се случат или стават трудно. Освен, разбира се, ако не говорим за иновативни салфетки, за иновативни торти или за иновативни туристически агенции, които някак си получиха финансиране през годините по  различни схеми. Казано на кратко, държавата се провали с конкурса за финансиране на иновативни проекти. Всичко по темата в новия брой на в. „Банкеръ“.

БНБ повиши отрицателната лихва по свръхрезервите

Близо седмица паричният пазар дискретно, но силно се вълнува. Банковите служители, занимаващи се с операции на паричния пазар, също настоятелно задаваха един на пръв поглед строго специализиран въпрос. Той е защо БНБ е увеличила отрицателната лихва по свърхрезервите от минус 0.4% на минус 0.6% годишно. Вълнуват се и питат нас - журналистите. Коментарът на тази тема ще прочетете в новия брой на в. "БАНКЕРЪ".

Дигиталният чиновник идва през 2022-ра

Искат не искат, след пет години и нашите чиновници трябва да се дигитализират. Въпросът е как ще се случи този процес - по нашенски или по естонски модел. Защото електронното управление го мъчим още от зората на интернет и сме доникъде, докато другите тръгнаха след нас и ни изпревариха значително. Какво да очакваме, ще разберете от новия брой на в. „Банкеръ“.

Корабите „акостирха“  в ниви

Продължаващата повече от  петилетка агония на Бургаската корабостроителница е напът да приключи окончателно. От затъналото в дългове предприятие вече са останали повече от жалки остатъци, и то във вид на... ниви. На 13 октомври синдикът на обявеното в несъстоятелност акционерно дружество  Елин Топалов е извадил  за публична продан два поземлени имота на фалиралата компания. След продажбите на  предстоящите търгове, скоро от корабостроителницата  едва ли ще остане и скелет.  Историята на „потаянето“, ще разберете т новя брой на в. „Банкеръ“.

Банкова дехуманизация

"Компютрите са безполезни - могат единствено да дават отговори", заключил великият художник Пабло Пикасо. И в тези негови думи има много дълбок смисъл. Ако не си в състояние да зададеш правилните въпроси, свързани с един проблем, не можеш да очакваш, че ще .получиш правилните отговори. Компютрите предлагат решения на базата на алгоритми, зададени в софтуера им от човешките им създатели. И това е големият аргумент на апологетите на съвременните технологии - че тези машини не могат да бъдат дехуманизирани, т.е. да излязат напълно от човешкия контрол. Но дали това е така? Отговорът на този въпрос, ще намерите на страниците на новия брой на в. „Банкеръ“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във