Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия бр. 40 на в. "БАНКЕРЪ", четете:

Дигитализацията на финансите - между рая и ада

Накъде сме тръгнали и къде искаме да стигнем? Това са двата основни въпроса, на които финансовите стратези в момента търсят отговор. Защото и финансовият бизнес преживява революция на технологиите. Интернет пространството и дигитализацията принуждават банките и другите финансови компании коренно да променят бизнес моделите си, да влагат мащабни инвестиции в създаването на интерактивни пространства, на мрежи за поддържането им и на услуги, които да предлагат през тях. Предизвикателство е огромно, предлага безброй въпроси, чиито отговори бяха потърсени и от участниците във Втората конференция под наслов "Финансите в дигиталния свят", организирана от вестник "БАНКЕРЪ".

Хиподрумът  в Банкя се търгува за 32 млн. лева

След седемгодишна съдебна сага и десетки дела, свързани с обявяването на Хиподрума в Банкя в несъстоятелност , той ще бъде продаден като  два огромни поземлени имота. До 11 октомври синдикът на фалиралото дружество - Елвира Танчева, ще търси желаещ  да извади близо 32 млн.лв., за да придобие 530-те декара на терена  и построените върху него сгради и конюшни. Цялата история за скандалното заграбване на държавен имот, безхаберието на държавата и купищата съдебни дела, ще научите само от новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Санирахме без план, сега ще правим план без пари

Докато в белите държави правят планове и стратегии, подплатени с конкретни бюджети, у нас купища пари се харчат без ясна цел и посока. Нещо такова се получи през последните две години с прословутото саниране на панелките. Ей така, като на шега, премиерът Бойко Борисов и министрите похарчиха два милиарда лева за спорното обновяване на шепа блокове. Сервирана като безплатен обяд, Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради бе "изядена" неусетно. И днес никой не може да каже какъв точно ефект се постигна, камо ли как той се вързва с ангажиментите ни пред ЕС за енергийна ефективност и намаляване на енергийния интензитет на икономиката. Всичко по темата - четете в "БАНКЕРЪ".

 

Невидим риск за еврофондовете

Към 27 юли 2017 г. всички условия за Европейските структурни и инвестиционни фондове са били докладвани като изпълнени, но за 10 от тях, включително две общи предварителни условия, все още не е получено потвърждение от Европейската комисия. С други думи, ние сме казали, че сме готови, но в Брюксел не вярват само на думи и проверява доколко това наистина е така. Нелепото в цялата ситуация е, че споменатите предварителни условия не са кой знае какво. Обикновено става дума за приемането на някаква стратегия или промени в даден закон. Но и това явно затруднява нашите управници, щом повече от две години не могат да сколасат и да изпълнят изискванията. Подробности ще намерите в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Цветанов повали Борисов

Поредицата от скандали около самозабравили се местни (и не само местни) партийни величия на ГЕРБ е напът да прерасне в тотален политически катаклизъм. Както неведнъж е отбелязвано, тази типична клиентелистка формация е обречена да се самосвали от власт - не само защото възникна и се наложи като клиентелистка мрежа за консумиране на публични ресурси, а главно защото го прави по глупав и арогантен начин. Освен вътрешнопартийното противопоставяне в ГЕРБ разрастващият се скандал има и друго, много по-важно измерение. Става дума за невъзможността повече да се прикрива тежката дегенерация на българската демокрация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във