Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 39 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Парите виртуални, печалбите реални

Дигиталните пари изведнъж се оказаха много близо до всеки от нас. Неподозирайки дори за съществуването им, много хора са се включили в тяхното производство, просто като са посетили даден сайт. Наяве излезе неподозирана по мащабите си схема за трупане на реални пари от виртуални операции. 

Тъхомълком редица популярни сайтове от целия свят, включително български, са започнали да вграждат в интернет страниците си специален код, който използва част от мощността на компютрите на потребителите, за да създава криптовалута. Казано иначе, докато разглеждате даден сайт с такъв скрипт, процесорът на компютъра ви се натоварва допълнително, тъй като моментално се включва към т. нар mining на монети, подобни на Bitcoin и Ethereum. След напускането на сайта процесът приключва и натовареността на компютъра ви се нормализира. Но междувременно някой е спечелил. Въпросът е доколко е законна и морална? Повече в броя на в. БАНКЕРЪ.

 

 

Дъжд от пари вали от държавата

Никога досега в България не са изваждани толкова много пари за толкова малко време, както това лято. Откакто е на власт третият кабинет на Бойко Борисов, са пуснати над 4400 обществени поръчки за колосалната сума от 6 770 468 173 лева. И това е без начислен данък добавена стойност. С него сметката набъбва до над 8.1 млрд. лева. Или по близо 100 ммлн. за работен ден, ако приемем, че от 5 май, когато се закле правителството, до 25 септември е имало едва 84 работни. Истински рекорд!

Колко много са тези пари ли? Ами, толкова и дори по-малко са целите годишни бюджети за публични търгове през последните осем години. Което ще рече, че сега се харчи два-три пъти повече в сравнение с миналите мандати на Борисов. Защо? Четете в "БАНКЕРЪ".

 

Слави май пропусна момента

На официалния си профил във Фейсбук Слави Трифонов обяви в началото на седмицата кастинг за нови политици. Той призова всички, които се чувстват добри професионалисти в своята област и наистина искат да променят държавата, да пратят своята автобиография и подробна информация за себе си. "Вълнува ли ви това, което се случва в България? Знаете ли че, за да се подобри начинът ни на живот, трябва да реагираме като общност, а не като отделни индивиди? Харесва ли ви това, което виждате в българските политици?", започва призива си шоуменът. Разбира се, тази "акция" все още не означава, че лично Слави ще се ангажира с промяната на политическия модел у нас. Ако наистина сериозно реши да навлезе в политиката със своя политическа организация, има шанс да влезе в парламента. Но оттук нататък започват въпросителните. Първо, не е без значение дали ще вкара в Народното събрание 10-15 депутати, от които нищо няма да зависи. Или сериозна група, без която никакво важно решение не може да бъде прието.

 

 

Истински лъжи и фалшиви обещания

Съществува някакво извратено схващане, че гражданите у нас трябва благо и покорно - като овце, да се молят на управниците за едно или друго, а те като всевишни господари да правят каквото си искат, съобразявайки се единствено със собствените си интереси. Сякаш не ходим на избори и не плащаме данъци... Най-неприятното е, че в някои случаи избраните от обществото началници не само не помагат, а пречат. И разчитат, разбира се, да продължим да сме овце и да не им търсим сметка.

Примери много, но да се спрем този път на абсурдите, които се разиграват в столичния квартал "Манастирски ливади" - изток. Само допреди 16-17 години там нямаше блокове. Според предвидената регулация в района е трябвало да има редица сгради за обществено ползване, зелени площи, училища и детски градини. Трябвало е, но ... почти всички общински имоти, по един или друг начин, са преминали в частни ръце. Дори улиците. Как? Можете да прочетете в "БАНКЕРЪ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във