Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ", четете:

Чиновниците се ослушват за джетовете в язовир "Искър"

Въпросът "Кой отговаря за строителството във вододайната зона на язовира?" все още не може да намери отговор. Двадесет дни след като в. "БАНКЕРЪ" публикува статията "Чий е язовир "Искър", прехвърлянето на отговорността между институциите продължава. Какво се случи след нашата публикация и докога вододайната зона на София ще тъне в безстопанственост, ще научите ексклузивно в новия брой.

 

Поръчките остават на тъмно още година

От 1 юли 2017-а Законът за обществените поръчки задължава всички търгове у нас да се провеждат чрез единна национална електронна уеб базирана платформа. Само че такава все още липсва и, формално погледнато, обявените през последните два месеца и половина процедури са незаконосъобразни. А в случая става дума за над 2000 поръчки с общ бюджет почти 4 млрд. лева. Едва сега е избрана фирма за създаването на онлайн мрежата. Коя е тя и колко ще струва начинанието, вижте на страниците на вестника. 

 

Вълчите ями на финансовата стабилност

Законът за държавния бюджет не е само годишната приходно-разходна сметка на държавата. Той е и финансовото изражение на политиките, които смята да следва правителството, което в даден момент управлява. И тъй като наближава сезонът за формирането, обсъждането и приемането на държавния бюджет, добре е да напомним за някои предизвикателства, пред които ще се изправи държавата през 2018-а. Кои са те? - вижте в новия брой на седмичника. 

 

Безпътица по пътищата

Може и да сте забравили, но още от пролетта на 2016-а България се опитва да избере изпълнител за изграждането на тол система за тежкотоварните автомобили и въвеждането на електронна винетка за леките коли. Междувременно гърците, без много да му мислят, започнаха да събират по 2.4 евро от всяка кола на Промахон. И ако са верни сметките на премиера Бойко Борисов, че само за уикендите границата при ГКПП Кулата минават 80 хил. български превозни средства, то значи плащаме по 20 млн. евро на година, и то без да броим тежките камиони. У нас търгът за въвеждането на тол системата се бави, поради което страната губи десетки и дори стотици милиони. Какви са последените новини около него - вижте в новия "БАНКЕРЪ".

 

Пет милиарда лева, спящи в БНБ, натискат лихвите

Между 3.5 млрд.и 5 млрд. лв. "горещи" пари на българските банки спят кротко в БНБ при негативна лихва. Един вид банките биват наказвани, че държат средствата си там, защото те плащат на Централната банка лихвен процент от 0.4 на сто. Това са голяма част от депозитите на фирмите и населението, които пък е можело да се предоставят като кредити. С тях не са закупени и никакви активи. "Докато този ресурс не се изконсумира, банките ще бъдат в силна конкуренция за привличане на клиенти и това ще задържа лихвите ниски“, казаха специално за "БАНКЕРЪ" водещи банкери. Всичко по тази тема ще намерите във вестника.

 

Галчев се точи и за ремонта на "Западен парк"

За инвестиции в зелените системи на София за тази година в бюджета на кметството бяха предвидени 37 млн. лева. И работата по усвояването им вече е в ход. Най-голямата поръчка в тази посока е за цялостната реконструкция на Западен парк. Прогнозната стойност на обществената поръчка е над 10 млн. лева, като основната сума ще дойде от програма "Региони в растеж", а самата община ще участва едва с един милион лева от собствения си бюджет. Кои са мераклиите да се заемат с ремонта и кой е най-вероятния победител, четете на страниците на вестника. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във