Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 35 на вестник "БАНКЕРЪ" четете

Всеобща лудост  по виртуалните пари

Или сме на прага на най-голямата революция във финансовия свят, откакто се секат пари, или сме свидетели на най-голямата финансова пирамида, която ще завлече десетки милиарди долари. Което и от двете твърдения да е вярно, няма спор, че 2017-а е годината на криптовалутите.

Макар да съществуват от 2009-а досега, виртуалните пари се възприемаха едва ли не като мистична прищявка на ИТ специалистите. През последните месеци обаче все повече финансови анализатори говорят за тях и някои дори предричат хегемонията им в света само след десетилетие. Инвестиционните фондове все още гледат новия пазар отстрани и въпреки невероятните възможности за печалби не смеят да се включат в него. Но след като Goldman Sachs обяви, че вече не могат да пренебрегват криптовалутите, нищо чудно нещата бързо да се променят. Как? Прочетете във в."БАНКЕРЪ".

Как се краде втора пенсия

Откакто е тръгнала системата за втора пенсия - през 2000-ата година, фондовете си крадат един от друг кандидати за втора пенсия - всички, родени след 31 декември 1959 година. Спец. агенти на пенсионните фондове бродеха из предприятията и вербуваха шефовете им да запишат хората насилствено в точно определен фонд срещу комисиона, която достигаше до 50 лв. на човек.

След като пазарът първоначално бе разпределен, започнаха "нелегалните" прехвърляния на осигурени от един в друг фонд с фалшиви пълномощни и крадени от конкуренцията бази данни. Затова беше въведена нотариалната заверка на подписа на заявителя. Но и това не помогна много. „Шетането“ на частния пенсионен пазар не спря. Измислят се все по-рафинирани схеми за привличане на пенсионните вноски на бъдещите пенсионери. Подробности във в."БАНКЕРЪ".

"Дунарит" се отърва от "спасителите" си

Развръзка с неочакван край - така завършиха вълненията около оръжейното предприятие "Дунарит". В понеделник, на 28 август, правителството обяви, че ще го изкупи, за да не го загуби поради задлъжнялост. В четвъртък обаче стана ясно друго - в специално прессъобщение мениджмънтът на завода обяви, че дълговете са платени от сметките на дружеството (виж факсимилето).

Преди година един от най-големите заводи за ремонт и обслужване на летателна техника "Авионамс" бе придобит от Държавната консолидационна компания, която пък от своя страна получи заем от Българската банка за развитие. Същия ход държавата реши да приложи и сега. Той беше оповестен от министъра на икономиката Емил Караниколов, който обяви, че "Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството "Дунарит". И обясни, че мярката е извънредна....Защо, прочетете във в."БАНКЕРЪ".

Доня Корнелия очаква дон Флорентин

В последните години сякаш свикнахме с бурните емоции и неочакваните обрати в работата на депутатите, приличаща на моменти досущ на латино драма. В този смисъл е логично да се запитаме какво ли ни очаква в новия парламентарен сезон. Дали доня Корнелия и дон Флорентин Цветанов най-после ще загърбят старата си вражда и ще свършат нещо полезно за хората, които всеки път на изборите им определят главна роля в сюжета? Или пък дон Волен ще се завърне към своя тъмен персонаж, който правеше внезапни проверки за наркотици във висшите учебни заведения? А може и ДПС и техният шеф Мустафа да са намислили нещо? Тези въпроси бистрят в последната седмица всички критици на парламентарния сериал.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във