Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия бр. 23 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Бивш служебен министър съсипва "Булгаргаз"

 

Вместо да решава спешните задачи, свързани с истинските пазарни предизвикателства - предстоящата либерализация на газовия пазар и споровете с "Газпром" за надценките за доставка на на синьо гориво за България, доскорошният служебен министър и сегашен изпълнителен директор Николай Павлов се е захванал с... масирана чистка на дългогодишни експерти в "Булгаргаз". Благовидната форма, в която става това, е „създаване на нова административна структура“. Защо според газови експерти с освобождаването на доказани специалисти Павлов на практика се опитва да обезглави държавната компания, четете само в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Над 182 млн. лв. потичат към няколко фирми

 

Многото пари винаги създават много проблеми. Това в Агенция "Пътна инфраструктура" го знаят повече от добре, защото плановете им през тази година да ремонтират близо 250 км второкласни и третокласни пътища направо катастрофираха. Още на 1 април 2016-а ведомството обяви мащабна обществена поръчка за пътни ремонти с прогнозна стойност от 182 270 200 лв., осигурени от оперативната програма "Региони в растеж 2014 - 2020". Тя бе разделена на 15 обособени позиции, само че липсата на други инфраструктурни проекти, с които да се занимава бизнесът, доведе дотам, че за участие в конкурса бяха подадени цели 74 оферти. Хаосът нямаше как да бъде избегнат след като в края на 2016-а бе обявено класирането на кандидатите Комисията за защита на конкуренцията буквално бе пометена от жалбите на загубилите претенденти.

 

Сбогом на солените такси по телефона

Чаканата от години голяма промяна в тарифите на разговорите по мобилните телефони чука на вратата. От 15 юни влиза в сила изискването телекомуникационните оператори в Европейския съюз да таксуват ползването на услугите извън страната, в която са регистрирани, по цени като за вътрешния си пазар. Казано по-просто, вече няма да се плащат солените такси за роуминг в нито една от 28-те държави членки на общността, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция. Всъщност роумингът не "отпада", както мнозина в момента бъркат, a просто ще се тарифира по различен начин, така че да бъде по-евтино и удобно за потребителите. Всичко по темата четете в "БАНКЕРЪ".

 

"Тарикатите да го духат"

Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ) подаде жалба в Комисията за финансов надзор срещу онлайн платформата за корпоративни търгове "Окшънайз". Причината е, че според БАЗБ сайтът предоставя застрахователно посредничество, без да има нужния за целта лиценз от КФН. Основателят и собственик на платформата Ивайло Пенчев обаче е на мнение, че подобен лиценз не е нужен за дейността на сайта му. С какво бизнесменът подразни асоциацията на застрахователните брокери, ще научите само от "БАНКЕРЪ", а какво ще реши КФН, предстои да научим. "Ако комисията си разбира от занаята и не е ревнива, трябва да прозре, че "Окшънайз" върши нейната работа без пари и към 100 пъти по-добре", твърди Пенчев.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във