Банкеръ Daily

Общество и политика

Комисия в парламента ще анализира замърсяването на питейната вода

Парламентът одобри създаването на две временни комисии - за проучване на случаите на неизплатени заплати и за установяване на потенциално опасните случаи на замърсяване на питейните води в страната. Членовете на двете комисии бяха избрани на паритетен принцип, като всяка парламентарна група номинира по двама. Предложенията бяха внесени от БСП.

След гласуване депутатите избраха Диана Йорданова от ГЕРБ за председател на комисията за неизплатените заплати. В срок от два месеца въпросната комисия ще има за цел да обобщи и анализира данните за случаите на дължими, но неизплатени заплати от страна на работодателите. 

Комисията, която ще следи замърсяването на питейните води, бе оглавена от Георги Колев от "Обединените патриоти". Тя следва да направи анализ на наличната информация за всички опасни случаи на радиактивно замърсяване на питейните води. Да установи причините и последиците за здравето на гражданите. След три месеца временната комисия ще излезе със становище и ще предложи законодателни промени, действия и мерки за потенциалните рискове.

Министерството на здравеопазването вече обяви, че забраната водата в Хасково да се ползва за пиене и готвене остава. Тя може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели, като къпане и миене. Междуведомствената работна група на здравното министерство, екоминистерството и регионалното министерство продължава анализа на питейната вода в Хасково.

Facebook logo
Бъдете с нас и във