Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 16 на вестник "БАНКЕРЪ" четете

Инфлацията изгриза банковите депозити

Нови понижения на доходите от депозити са предприели голяма част от банките в страната през февруари. Сравнителният анализ на сайт за финансови консултации, изготвен тези дни, показва, че през Малък Сечко средната лихва по тримесечните левови депозити е достигнала 0.09%, а в евро - 0.10 процента. За сравнение, година преди това средният лихвен процент по депозитите бе 0.72%, а в края на 2016 г. - 0.57 процента.

Тези данни се потвърждават и от Българската народна банка, разбира се, с известни разлики поради различните методики. От Асоциацията на банките в България прогнозираха, че рекордно ниските лихви по влоговете ще се задържат в следващите две години и няма накъде повече да се понижават. Това е по-малко лошата новина. Защо? Вижте във вестник "БАНКЕРЪ".

Французите решават съдбата на Европа

На 23 април френските гласоподаватели ще трябва да вземат едно от най-важните решения в живота си. В неделя французите ще изберат не просто държавния си глава за следващите пет години, но и генералната политическа ориентация на страната си. Не е пресилено да се смята, че следващият стопанин на Елисейския дворец ще държи в ръцете си бъдещето на Европейския съюз.

Ако електоралните нагласи не претърпят рязка промяна през следващите часове, фаворитите за балотажа, който ще се проведе на 7 май, са антиевропейската националистка Марин льо Пен и ярко проевропейски настроеният центрист Еманюел Макрон. Не бива да се изключват от състезанието и консервативният голист Франсоа Фийон и левичарят Жан-Люк Меланшон.

При победа на Льо Пен това вероятно ще е краят и на еврозоната, и на Евросъюза, който ще преживее излизането на Великобритания, но не и това на Франция. През септември ще има федерални избори и в Германия, но там няма такъв риск - основните съперници са проевропейски партии.

Тънките сметки на фасилити бизнеса

Браншът  все още е раздробен и десетки фирми се борят за вниманието на клиентите. С няколко сделки от последната година обаче "Мундус Сървисиз" завладя над една трета от пазара. В същото време клиентите се питат дали цялостната поддръжката на сгради прави по-изгодно ползването на модерните офиси или се превръща във все по-скъп разход?

Замириса на... авиохъб

Поизтъркалата се през години фраза за превръщането на столичното летище в авиохъб изненадващо взе да придобива смисъл. Преминалите през него пасажери за 2016-а  са 4.973 млн., или с 24% повече, отколкото година по-рано, а само за първите два месеца на 2017-а вече надхвърлят един милион. Ако към тях прибавим и обнадеждаващите резултати за март отсега можем да прогнозираме, че в края на годината летвата от 5 млн. с лекота ще бъде прескочена. Все пак предстоят най-силните летни месеци за авиацията, а пуснатият в експлоатация през 2006-а втори терминал на аеропорта вече буквално се задъхва да поеме пристигащите и заминаващите полети в пиковите часове и се търсят начини за увеличаване на капацитета му. "Вината" за този позитивен тренд не е на досегашните ръководители на "Летище София". Даже напротив, но за това сме писали нееднократно. Основната причина за увеличаването на пасажерите, които излитат и кацат в София, са т.нар. нискобюджетни авиокомпании. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във