Банкеръ Weekly

Общество и политика

Хора, пътища и дупки

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно пръстовата идентификация, въведена при приема и изписването от болница. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че пръстовата идентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения след обнародването на съдебното решение в "Държавен вестник".

 

Атанас Папаризов е определен за представител на България при Световната търговска организация. Той е избран с оглед на запазване на постигнатите от страната ни позиции в работата на организацията и във връзка с подготовката и осъществяването на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

 

До 19 800 лв. ще се дават на студенти, за да си направят фирма, която да работи в сферата на промишлеността или научната и развойната дейност. Безвъзмездната помощ ще е в размер на 90% от общата стойност на всеки одобрен бизнес план. За да получи парите, всеки одобрен кандидат трябва да регистрира свое дружество и да осигури останалите 10% от финансирането.

 

ИКТ секторът у нас расте със 74 млн. евро годишно и инвестициите в него нарастват средно с 28.5 млн.евро всяка година. Тези положителни данни се дължат основно на големите и концентрирани в София аутсорсинг компании.

 

Заявление за отпускане на обезщетение за безработица ще може да се подава и по електронен път. За целта ще се ползва квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код. Възможността за подаване на заявленията и на хартия в териториалните поделения на НОИ ще се запази.

 

Една четвърт от покупките на жилища са с цел инвестиция. Πpичинa зa cepиoзния интepec в тaзи пocoĸa e пo-виcoĸaтa дoxoднocт пpи oтдaвaнe пoд нaeм.

 

Заплатата на всеки един депутат в бъдещия 44-и парламент ще е 3099 лева. Това обаче не е окончателното месечно възнаграждение. Към сумата се прибавя и бонус за всеки един допълнителен пост на избраника.

 

Силен ръст на пътуванията от и до България през февруари отчете Националният статистически институт. Над 366 хил. българи, или с 30.4% повече на годишна база са били в чужбина. Общо 435 900 чужденци, или с 20.4% повече са посетили нашата страна. Почти половината от тях са от ЕС.

 

Бежанците и мигрантите да получават европейски квалификационен паспорт, в който да се посочва образователно ниво, обучения и придобити квалификации, както и членство в професионални организации. Това предвижда проект на Съвета на Европа, като идеята е документът да улесни адаптацията им в новата страна.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във