Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 11 на вестник "БАНКЕРЪ" четете

Данъчните осъдиха "Мобилтел" за милиони

Марк Твен е казал, че на света има само две сигурни неща - смъртта и данъците. Ние обаче сме малко по-различни от света, защото у нас данъците са всичко друго, но не и сигурни. А и самата държава не си прави труда да ги гони. Оказва се, че в определени случаи данъците в България могат да застигнат всеки, даже и след десетилетие. Доказва го едно решение на Върховния административен съд от 22 февруари, с което де факто Националната агенция за приходите окончателно е успяла да осъди "Мобилтел" за милиони неплатени налози. Звучи невероятно, но е факт. А иначе, от документите по водените дела могат да се разберат доста любопитни неща. Повече във вестник "БАНКЕРЪ".

 

Синдик на КТБ не става за... синдик!

Кристи Маринова, все още синдик на Корпоративна търговска банка (КТБ). Година и четири месеца след като незнайно как зае позицията, счетоводителката от Троян  изпадна още в първия кръг на провеждания от правосъдното министерство изпит за синдици по търговска несъстоятелност. От общо 185 кандидати писмения изпит са издържали 121, но Маринова остава под летвата и не е допусната до устния изпит в края на този месец. Тя е отговорила правилно на 28 от общо 40 въпроса, а според правилата минимумът е 30 верни отговора. Както вече писахме, парадоксалната ситуация илюстрира удобната "дупка" в българското законодателство във връзка с органите по несъстоятелността.

 

Банки вадят лоши фирмени кредити за милиард

Българските банки ще продължат ударно  да чистят  просрочени заеми. Тази година обаче на прицел ще са най-вече корпоративните необслужвани кредити, а не тези на домакинствата, предвиждат от Асоциацията на колекторските агенции в България. Проучване на състоянието на задлъжнялостта през 2017-а финансовите институции ще продадат пакети от лоши корпоративни заеми за 1 млрд. лева. Тенденцията банките активно да препродават необслужваните си заеми се зароди преди около година, подтикнаха ги стрес-тестовете и прегледите на капиталовата им адекватност. Детайлите в броя на "БАНКЕРЪ" в петък.

 

Телекомите крадат банкови служители

Модна тенденция е през последните години специалисти от различни области да се преквалифицират и преориентират към сферата на "информационните технологии". По данни на Minds Technologies сред най-често желаещите да променят кариерата си са банковите служители. "От шест месеца до една година отнема подготовката на кадър за влизане в IT-сектора, като съветът е желаещите да се обучават поне година и да инвестират в себе си, за да могат да заемат добри позиции. Това коментира Петър Данчев, управител на Minds Technologies. Телекомите са сериозна конкуренция и привличат много от кадрите, нужни на банките, потвърди пред "БАНКЕРЪ"  Детелина Смилкова, председател на УС на Българската асоциация за управление на хора.С какво банките изостават в привлекателността пред мобилните оператори? Вижте в коментара на "БАНКЕРЪ".

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във