Банкеръ Weekly

Общество и политика

Хора, пътища и дупки

Общо 50% от печалбата за миналата година на държавните предприятия и търговски дружества ще бъдат внесени в бюджета за 2017-а. От обхвата на разпореждането са изключени лечебните заведения и дружествата от отрасъла "Водоснабдяване и канализация".

 

С 693 лв. повече ще получават народните избраници в 44-то Народно събрание. Основното им възнаграждение се формира на базата на средната заплата в обществения сектор. Към декември 2016-а тя е 1070 лв., като депутатите ще получават тройно на това, т.е. 3210 лева. Не бива да се забравя обаче, че към месечното си възнаграждение те ще взимат по 15% за участие във всяка комисия, по 1% от основната заплата за всяка година стаж и прословутите "безотчетни" две трети от основното възнаграждение, които могат да се използват за административни разходи и сътрудници (това са 2140 лв.). Така на депутатите им се събират минимум 5864 лв. всеки месец.

 

Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на Министерския съвет за избор на концесионер на "Пристанищен терминал Видин-юг" след жалба от "АВВ Електрифициране". В края на миналата година конкурсът спечели фирмата "СКМ Порт Видин".

 

Преките чуждестранни инвестиции в България са се понижили с над 1 млрд. евро, или 59.7% на годишна база към края на миналата година, показват предварителните данни на БНБ. Общата им сума е 682.8 млн. евро в сравнение с 1.7 млрд. евро година по-рано.

 

Осигурени са допълнителни средства за провеждането на Световното първенство по волейбол за мъже в София през 2018 година. Общият размер на одобрените разходи възлиза на 5.40 млн. лв., които ще бъдат осигурени за сметка на предвидените средства по централния бюджет.

 

Около 95% oт фиpмитe тpyднo нaмиpaт ĸвaлифициpaни ĸaдpи, пoĸaзвa пpoyчвaнe нa Бългapcĸaта тъpгoвcĸo-пpoмишлeнa пaлaтa. В следващите пет-десет-десет години ще се търсят предимно кадри с техническо образование, които все повече намаляват като брой.

 

Сaмo 17% oт бeзpaбoтнитe тъpcят paбoтa, ĸaтo ce явявaт нa ĸoнĸypcи, изпити или интepвютa. B пoвeчeтo cлyчaи ycилиятa ca нacoчeни ĸъм възмoжнocти зa диpeĸтeн ĸoнтaĸт, a ycлyгитe зa тpyдoвo пocpeдничecтвo ce зaoбиĸaлят.

 

Средно по 150 лв. са изхрачили българите за пътувания в страната през последните три месеца на миналата година. За екскурзии зад граница те са отделили над 603 лева.

 

Покупките "на зелено", т.е. на жилища в строеж, формират една четвърт от сделките, осъществени със съдействието на агенциите за имоти. Интересът на купувачите е фокусиран основно върху апартаменти с една и две спални.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във