Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия бр. 7 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Битката за трънското злато се ожесточава

Пореден сблъсък между граждани, екологични организации и предприемачи предизвика решението на общинския съвет в Трън  за провеждане на местен референдум дали да бъде спрян всякакъв добив на полезни изкопаеми на територията на общината. Причината е тлеещият почти една петилетка скандал около извличането на злато и сребро от земните недра. От години проектът за разкриване на мина за благородни метали създава напрежение в региона, а и залогът е голям. Запасите в Трън се оценяват на 35 тона злато и 451 тона сребро. Всичко по този интересен казус ще научите от "БАНКЕРЪ".

 

Синдиците на КТБ ще дават пари

Синдиците на Корпоративна търговска банка излязоха на 16 февруари 2017-а с официално съобщение, според което до края на месеца в Търговския регистър ще бъде публикувана първата частична сметка за разпределение на средствата, събрани при осребряване на масата на несъстоятелността. С други думи, синдиците се подготвят да платят част от сумите, които имат да вземат кредиторите на КТБ. Колко ще е общият размер на средствата и как ще бъдат разпределени, четете в "БАНКЕРЪ".

 

ГЕРБ плати на медиите - чака изборна победа

Министрите от втория кабинет на Бойко Борисов вече ги няма, но подписаните от тях договори за реклама на еврофондовете се изпълняват и по тях ще се плаща и по време на предизборната кампания.  Само през ноември и декември миналата година правителството в оставка е подписало купища споразумения по формулата "за закупуване на програмно време". А това позволява да се влезе в хипотезата на Закона за обществените поръчки, която изключва провеждането на търгове и позволява договорките да стават "на четири очи" със съответния министър. Кой какво е спазарил, четете само в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Комедия от грешки при авиочиновниците

Въпросителните около кадровата политика в Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА) стават все повече. След като "БАНКЕРЪ" писа за опорочения конкурс за избор на началник на отдел "Летателна експлоатация и лицензиране на авиационния персонал", в редакцията започнаха да пристигат сигнали и за други нередности. Не пропускайте в новия брой историята за самолета "фантом" достойна за сюжет за филм, само дето липсва хепиенд.   

 

Идва ли петата свобода в ЕС

Замисляли ли сте се, че днес е много по-лесно да изпратите бурканче лютеница отвъд полярния кръг, във финландската провинция Лапландия, отколкото песен от iTunes или друг интернет портал в съседна Румъния. Уж живеем в дигиталната ера, в която интернет не познава граници и по цял ден пред очите ни светят екраните на лаптопа, смартфона или таблета, но всичко това е само привидно. В действителност националните ограничения в Европейския съюз все още определят, и то произволно, кои от европейските граждани могат да купуват дигитални блага и услуги и кои - не. Казано накратко: нямаме единен цифров пазар. Кога ще се радваме на свободно движение на данните, четете сам в "БАНКЕРЪ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във