Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 2 на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

 

 

Още ринат снега, а Ангелкова раздава плажове

Няма "бутон", който да спре трескавата дейност на Министерството на туризма през последните седмици. След  повече от две години изяви, предимно в представителни мероприятия, министърът на туризма Николина Ангелкова включи на пета. Лютата зима не охлади ентусиазма й и дни преди да напусне поста спретна истинска офанзива за раздаването на плажовете по нашето Черноморие. В съкратени срокове тя организира концесионирането  на най-атрактивните плажни ивици за срок от 20 години. Ентусиазмът й не стихна и тя продължи с обявените в рамките на десетина дни 14 процедури за отдаване под наем на отбрани плажове  И тук сроковете за подаване на документи за участие в конкурсите са ограничени максимално. Така например в рамките на три дни (от  29 до 31 декември миналата година) тя обяви конкурси за десет от най-апетитните парчета на морския бряг. Вижте кой ги взе във в. "БАНКЕРЪ".

 

 

Без изненади в оценките на застрахователните активи

Няма да има ново отлагане на срока, в който ще бъдат обявени резултатите от оценката на качеството на активите на застрахователите и дружества и на инвестиционните посредници. Поднадзорните компании трябваше да подадат всички необходими документи в комитета, управляващ процедурата по оценката, до 16 януари. А резултатите от нея ще бъдат обявени на 3 февруари - това също вече бе оповестено. Добрата новина е, че не се очакват неприятни сюрпризи. По предварителна информация всички застрахователи и инвестиционни посредници са преминали успешно оценката и се вместват в стандартите на регулационните изисквания.

По информация на в. "БАНКЕРЪ" някои застрахователи и инвестиционни посредници още по време на оценката са предприели мерки  за финансовото си укрепване и до оповестяването на резултатите вече ще са изпълнили тази задача. За момента единствените въпросителни остават около резултатите на финансовите групи.

 

Колко скъп е кешът?

Таксите за теглене и внасяне сигурно дразнят немалко хора. Реших да повдигна темата пред банкери. Те обясниха, че за малки суми никой не събира такси и освен това операциите с банкноти и монети са свързани с немалки разходи за тях.

Истината е, че всеки ден банкноти за десетки, ако не и стотици милиони левове са обект на броене, проверка и транспорт от страна на банките. И немалка част от разходите, свързани с тази дейност, се прехвърлят върху клиентите под формата на такси и комисиони за внасяне и теглене на пари в брой. Така се стигна до проверка на  тарифите за касови операции на шестте най-големи банки в страната. Спряхме се точно на тях, защото през офисите им минават по-голямата част от кешовите плащания и тъй като четири от тези институции - "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК", ОББ и "Райфайзенбанк (България)", заедно с БНБ, са акционери с по 20% от капитала на "Дружество за касови услуги" (фирма, специализирана в броенето, проверката и съхранението на големи касови наличности). Не е изненада, че таксите и комисионите за внасяне и теглене на пари брой във всяка от тези банки са доста различни. Прочетете повече в "БАНКЕРЪ".

 

 

Мегазаплати в енергетиката - мегабонуси при Московски

Добре ли е да си на "сигурната" службица в дадено ведомство и, по-точно, колко взимат държавните чиновници? Проверката показва, че най-добре платени са служителите на Министерството на енергетиката. От подробния отговор на министър Теменужка Петкова става ясно, че към 31 ноември 2016-а във ведомството са работили 169 души, на които в периода от 1 януари до 30 ноември са изплатени по служебни и трудови правоотношения общо 2 784 057 лева. Което означава, че средната месечна брутна работна заплата е 1 497.61 лева. Най-ниското месечно възнаграждение е 750 лв., а най-високото - 2600 лева. Освен това на централната администрация са били броени средно по 107.58 лв. допълнителни възнаграждения. Как е при другите министерства вижте в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Влъхвите съчиняват правителство

От памтивека една от неизлечимите болести на българската политика е "кадруването". Кадрува се по всяко време - знайни и незнайни капацитети оценяват, назначават, уволняват, стараят се да покажат свръхинформираност, слагат се и се саморекламират, опитват се да печелят пари и да търгуват с влияние (доколкото го имат). Но когато настъпи време за неизбежна цялостна кадрова промяна - например при съставянето на ново редовно или служебно правителство - идват истинската вакханалия на смелите предположения и пълната безотговорност. Някои от "абсолютно сигурните" предстоящи назначения са толкова абсурдни, че с основание си задаваме въпроса дали авторите са си изпили сутринта хапчетата. За моралните задръжки не си струва да говорим - те отдавна не съществуват за мнозинството от "пишещите по професия".

Такава ситуация наблюдаваме през последния месец във връзка с предстоящите кадрови решения на новоизбрания държавен глава Румен Радев - съставянето на президентската администрация и назначаването на служебно правителство. В медийното пространство се въртят десетки "сигурни номинации" - от безумни по-безумни, общото между които е само това, че информацията за тях идва от "източници, близки до екипа на президента". Защо? Четене в "БАНКЕРЪ".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във