Банкеръ Weekly

Общество и политика

50-ТЕ НАЙ-БОГАТИ В РУСИЯ

Руският капитализъм скоро ще прехвърли десетата си година, а за най-нашумелите му представители все още се знае малко. Нефтът е поделен, фабриките и заводите са приватизирани, вилите на Лазурния бряг и диамантите са купени, и все пак няма сериозна класация на най-богатите хора в Русия. А за всички е любопитно кой с какви пари разполага. Журналистите преувеличават капиталите на едни от богаташите, а за други не пишат нищо. Класацията, която се предлага в тази публикация, се опитва да даде най-после отговор на въпроса: Кой е най-богатият в Русия?.


Да се определи размерът на отделните състояния е невъзможно. Много от участниците в този рейтинг сами не знаят размера на парите си. Богаташите са подбрани с помощта на експерти, срещу чиято компетентност им е обещана анонимност. Но три от имената дават престава за тяхното равнище - Борис Фьодоров, бивш вицепремиер и министър на финансите, Александър Починок - бивш шеф на Държавното данъчно управление на Русия, и Александър Коржаков, генерал, личен телохранител на Борис Елцин и началник на Националната служба за охрана в Русия, впоследствие - депутат в руската Дума. Експертите са оценявали богатствата по петобалната система: петица - за 400-500 млн. щ. долара и повече, четворка - за 300-400 млн. щ. долара и т.н., а подреждането е според изчислен по тях среден бал.


1. Вагит Юсуфович Алекперов


Под 500 млн. щ. долар, среден бал 4.43.


Президент на Нефтяная компания ЛУКойл, 48-годишен.


Най-състоятелният човек в Русия отрано се е подготвил за раздяла с богатството си. Прозирайки, че всичко земно е тленно, Вагит Алекперов вече си е построил мраморен мавзолей в гробищата.


Неговата съдба е въплъщение на американската мечта в Русия. Трудовата си кариера Алекперов започва като сондьор в шелфа на Каспийско море. Осемнадесет години по-късно той вече е заместник-министър на съветското Министерство на нефтената и газова промишленост, най-младият на тази длъжност в цялата история на министерството.


Контролира: Най-голямата нефтодобивна компания в страната ЛУКойл (на стойност 3 млрд. щ. долара).


Притежава: До 10% от акциите на НК ЛУКойл (по неофициална информация), учредител е на банка Петрокоммерц (1.58% през 1992 г.). Други оценки: Списание Форбс оценява състоянието на Алекперов на 1.4 млрд. щ. долара през 1997 г. и на 1.2 млрд. щ. долара през 1998 година. Пресслужбата на ЛУКойл опроверга и двете цифри.


2. Борис Абрамович Березовски


Под 500 млн. щ. долара, среден бал 4.35.


Изпълнителен секретар на ОНД, 53-годишен.


Борис Абрамович е богат бедняк. Намирам се в смешна ситуация - нямам квартира. Живея във вила под наем - така се оправдаваше той преди две години, когато състоянието му беше оценено на 3 млрд. щ. долара. Неотдавна Березовски призна, че все пак е имал 3 млрд. щ. долара през 1997-а, но сега отново ги няма - обяснява го с кризата.


Борис Абрамович и неговите милиони са обгърнати в тайнственост. Знае се, че има всичко, без той самият да притежава нещо (тази справка опровергава подобно заблуждение). Евгений Примаков и подшефната му Федерална служба за сигурност громят империята на Березовски повече от половин година, но той въпреки всичко преуспява, макар да го подреждат като втори по богатство в Русия. Говори се, че е натрупал първоначалния си капитал, като изнасял автомобили Жигули зад граница срещу 4000 щ. долара единия и ги внасял обратно, за да ги продаде вече по 7000 щ. долара. Мистиката е в това, че всъщност колите никога не са напускали вратите на ВАЗ.


Контролира: ЛогоВАЗ, нефтената компания Сибнефть, Аэрофлот, телевизионния канал ОРТ, Обединена банка СБС-Агро (30% по оценка на бившия руски премиер Сергей Кириенко).


Притежава: автомобилни къщи на ЛогоВАЗ (10% от уставния капитал през 1992 г.). Учредител е на скандално известната охранителна компания Атолл (25%), АОЗТ Транспорсервиз (20%), ТОО Лого-Консульт (0.03%), АОЗТ Лада-Конверсия (50%), МНВК ТВ-6 (0.05%) и най-изненадващо - АО ЛогоВАЗ (0,06%).


Други оценки: Годишен доход - 435 000 щ. долара, собственост - за 38 521 щ. долара (според данъчната му декларация за 1996 г.).


3. Владимир Олегович Потанин


По-малко от 500 млн. щ. долара, среден бал 4.29.


Председател на съвета на директорите на холдингова компания Интеррос, 38-годишен.


За Потанин думата връзка (связь) е ключова. Перлата на неговата империя е Связьинвест. Причината за стремителния му възход са също връзките, както самият той признава в едно интервю. В съветското Министерство на външната търговия се е трудила цяла династия Потанини. Бащата на Владимир Олегович е бил търговски представител на СССР в Нова Зеландия. След като завършва Института за международни отношения, самият Владимир работи шест години като инженер във външнотърговските фирми Удобрения и Руда (1983-1990). Потанин расте, растат и връзките му. През август 1996 (до април 1997 г.) геният на лобизма се изкачва до поста първи заместник-председател на правителството. През 1998 г. сп. Форбс го посочва като най-богатия човек в Русия (1.5 млрд. щ. долара). Сега с помощта на връзките си Потанин се опитва да задържи империята си на повърхността. Но без Чубайс (през миналата година също вицепремиер на Русия) в състава на правителството това му се удава по-трудно.


Увлича се по футбола, шахмата и ски-бягането - във вилното селище, където живеят шефовете на ОНЭКСИМбанк и Интеррос е, изградена малка изкуствена планина, обслужвана и от машина за производство на сняг.


Контролира: ОНЭКСИМбанк, холдинга Интеррос. В Интеррос влизат РАО Норильский никель, нефтената компания Сиданко (в която притежава контролния пакет), Связьинвест (25%), АО Пермские моторы.


Притежава: чрез контролирани от него структури 10-15% от холдинга Интеррос (по оценка на медиите). Учредител е на АОЗТ Инрос Холдинг (50%) и АОЗТ Солярис (90%).


Други оценки: 1996 г. - 150 млн. щ. долара (по оценка на сп. Огоньок), 1997 г. - от 700 млн. щ. долара (по оценка на Форбс) до 3 млрд. щ. долара (според Таймс), 1998 г. - 1.5 млрд. долара (по актуализирана оценка на Форбс).


4. Рем Иванович Вяхирев


Под 500 млн. щ. долара, среден бал 4.21.


Председател на управата на Газпром, 66-годишен.


Журналистите се шегуват, че любимият тост на Рем Вяхирев е: За нас, за вас и за газ!. Шегата си е шега, но газът, освен че поддържа дишането на руската икономика, е основен източник на доходи за шефа на Газпром. Рем Вяхирев е роден във волжското село Большая Черниговка, в семейство на ковач и учителка. На 27 години става помощник-майстор по нефтодобива, на 49 - заместник-министър на газовата промишленост, а на 58 г. - шеф на Газпром. В момента това е втората по стойност компания в Русия (над 3.5 млрд. щ. долара). Рем Иванович има дъщеря, внук, две внучки и син - Юри. Юри Вяхирев е шеф на компанията Газэкспорт, която е монополист в тази област (печалба за 1998 г.- 8 млрд. щ. долара).


Контролира: Газпром, Газпромбанк, Национальный резервный банк, Промстройбанк, банка Олимпийская, химическия комбинат Азот, ЕЭС России (8.5%). Вяхирев управлява и 35-процентния държавен пакет от акции на Газпром.


Притежава: 0.02% от акциите на Газпром по официална информация и 5% по неофициална (за да се добие представа за размера на дяловете - през декември 1998 г. 2.5% от акциите на Газпром бяха продадени на немския концерн Рургаз (Ruhrgas) за 660 млн. щ. долара). Получава част от дивидентите на 35-процентния държавен пакет от акции.


5. Михаил Борисович Ходорковски


400-500 млн. щ. долара, среден бал 4.14.


Председател на Съвета на директорите на компанията Роспром, 35-годишен.


Трудовата си кариера Ходорковски започва през 1986 г. като заместник-председател на Фрунзенския районен комитет на комсомола. Преди това в студентските си години за кратко е дърводелец. След като работи една година в районния комитет, Михаил Борисович създава на неговата територия Центъра за научно-техническо творчество на младежта Менатеп. Следва блестящият му възход. Центърът на Ходорковски търгува с книги, компютри, матрьошки, дървени лъжици и според слуховете дори произвежда джинси. През 1988 г. Михаил Борисович открива банка. След една година спечелва първия си милион рубли. Живее в собствена къща в Подмосковието. Колекционира портмонета, дневници и тефтери.


Контролира: банката Менатеп, холдинга Роспром, в който влизат втората по големина нефтена компания Юкос (60% от акциите), Восточная нефтяная компания, АО Апатит (за торове) и дори завода Колос, прочут с хрупкавите си картофки.


Притежава: от 25 до 40% от холдинга Роспром (по оценки на медиите).


Други оценки: През 1997 г. Ходорковски окачестви оценката на сп. Форбс за неговото богатство (2.4 млн. щ. долара) като неправдоподобна. През 1998 г. американската списание го пресметна на 1.3 щ. долара.


6, 7. Лев и Михаил Чорни


400-500 млн. щ. долара, средният бал на двамата е 4.07.


Съсобственици на Транс уърлд груп (Trans world group (TWG), на 45 (Лев) и 47 години (Михаил).


Журналистите често наричат братята Чорни алуминиевите крале и намекват за криминалния произход на капиталите им. Това по никакъв начин не дразни Михаил Чорни. И защо наистина да си хаби нервите напразно? Всъщност Михаил наистина е дружил с криминалния авторитет Тайванчик. Дълговете на компанията на братята Чорни действително са изплащани с фалшиви авизо през 1992-1993 г. (по оценка на следствието сумата надхвърля 5 млрд.). През лятото на 1995 г. беше извършена серия от шумни алуминиеви убийства. Но те засега не са разкрити.


Братята са в сериозния металургичен бизнес от 1990 година. Към средата на 90-те години заедно с Давид Рубен те контролират половината от цялото производство на алуминий в Русия. Наистина след оставката на Олег Сосковец (вицепремиер на Русия) и масираната кампания в медиите тяхното присъствие на пазара забележимо намаля. От 1994 г. двамата живеят в Израел.


Контролират: алуминиевите заводи в Братск и Новолипецк, Магнитогорския металургичен комбинат (малки пакети от акции).


Притежават: Лев има 20% от акциите на TWG.


8. Анатолий Петрович Биков


400-500 млн. щ. долара, среден бал 4.0.


Председател на съвета на директорите на ОАО Красноярский алюминиевый завод (КрАЗ), 37-годишен.


Анатолий Петрович, известен още с прякорите Бика и Челентано, по образование е учител по физкултура. Той дори е преподавал за малко в едно от средните училища на родния си град Назарово. Днес депутатът в Законодателното събрание на Красноярския край Биков е учител в живота на губернатора на областта генерал Лебед. През 1992 г. мениджърът от кооперацията Мебель щурмува големия бизнес, като придобива 10% от акциите на Красноярския алуминиев завод. Две години по-късно в едно телевизионно интервю Биков фактически потвърждава, че е поддържал контакти с представители на местната организирана престъпност. Живее в собствена къща недалеч от КрАЗ. Домът му е обкръжен от специални вишки, на които денонощно дежурят въоръжени охранители. Не пие алкохол и не пуши. Биков е вицепрезидент на Руската федерация по бокс. Любимият му политик е Николай II, любимият певец - Йосиф Кобзон, любимият филм - Едно време в Америка.


Контролира: Транснациональная алюминиевая компания (ТАНАКО). Тя притежава големи пакети от акции на КрАЗ, Красноярската ТЕЦ, Ачинския завод за алуминиев окис, Красноярския металургичен завод, а също и банката Металэкс.


Притежава: 10% от акциите на КрАЗ.


9. Владимир Александрович Гусински


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.86.


Председател на съвета на директорите на ЗАО Медиа-Мост, 46-годишен.


Съдбата на Гусински е изпълнена с много и неочаквани поврати. Завършил е Държавния театрален институт и Института за нефтохимическа и газова промишленост, служи две години във войските за химическо разузнаване. Ръководител на художествено-постановъчната част на Московския фестивал на младежта и студентите през 1985 година. Приятел и партньор на Лужков (до 1995 г.), едва не пострадва по време на акцията на Коржаков пред сградата на столичното кметство.


Днес Гусински предава телевизионен сигнал чрез собствен спътник, изработен в САЩ и се опитва да спаси Мост-банк от крах.


Контролира: Мост-банк, Група Мост, 25% от израелския медиен концерн Маарив (Maariv).


Притежава: 64.4% от акциите на холдинга Медиа-Мост (телевизионните канали НТВ, ТНТ, НТВ+, издателство Семь дней, радиостанцията Ехо Москвы, ЗАО КиноМост).


Други оценки: 400 млн. щ. долара през 1997 г. (по оценка на Форбс). През 1998 г. Гусински изпада от рейтинга на американското списание.


10. Михаил Маратович Фридман


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.78.


Председател на съвета на директорите на консорциума Альфа-Групп, 35-годишен.


На Фридман не му провървява в търговете за продажба на държавно имущество - апетитните залци все някак подминават неговата банка. Всичко, до което успява да се докопа Альфа в хода на приватизацията, са 40% от Тюменската нефтена компания (шеста по обем на добива в Русия).


Михаил Маратович създава своето състояние чрез търговия. Неговият кооператив Альфа-фото, основан в зората на перестройката, скоро мутира и се превръща в гигантската търговска фирма Альфа-ЭКО. Освен експорта на нефт, който носи основния доход, компанията се занимава с търговия на захар, чай, алкохол, килими, парфюмерия и бижутерски изделия. Империята на Фридман пострадва по-малко от другите по време на финансовата криза в Русия. През 1997-1998 г. Альфа-банк дори не замразява сметките на частните вносители.


Контролира: Консорциума Альфа-груп, в който влизат Альфа-банк, Альфа-цемент (25% от цялото производство в Русия). Альфа-эстейт (за недвижими имоти), мощната търговска фирма Альфа-ЭКО (нефт, захар, чай, алкохол), 40% от Тюменската нефтена компания, захарни заводи и фабрики за опаковане на чай.


Притежава: 25% от художествения салон Альфа-арт, 0.000001% (!)от АО Альфа-ЭКО. За справка: 98% от акциите на Альфа-банк е са собственост на фирми, учредени от гибралтарски компании.


11. Владимир Леонидович Богданов


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.76.


Генерален директор на ОАО Сургутнефтегаз, 48-годишен.


Бившият сондьор Владимир Леонидович Богданов е незабележим и забележителен едновременно. Шефът на третата по големина нефтена компания предпочита да е в сянка. Живее в Сургут, не обича Москва и не общува с журналисти. Не е замесен в скандали и е участвал само в една от многобройните срещи на Елцин с олигарсите - през лятото на миналата година. Богданов не прилича на останалите магнати. През последните години неговата компания не е имала дългове към държавата и почти винаги навреме е изплащала заплатите на десетките си хиляди работници. Предпочита да ходи на работа пеша. Обича да кара мотоциклет, когато навестява родителите си, живеещи на село.


Контролира: НК Сургутнефтегаз (на стойност повече от 2 млрд. щ. долара). Сургутнефтегаз на свой ред притежава 20% от акциите на ОНЭКСИМбанк.


Притежава: 0.005% от ОАО Сургутнефтегаз, учредител е на Сургутнефтегазбанк (00.122% през 1977 г.) и Мосбизнесбанк (0.12% през 1997 г.).


Други оценки: нищо не е известно със сигурност. Получава приличен доход - например 72 044 080 рубли за юни-август 1997 година.


12. Юрий Михайлович Лужков


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.57.


Кмет на Москва, 62-годишен.


Според собствените му признания Лужков е богат чрез бизнеса на жена си. Съпругата му Елена Батурина е съгласна с твърдението, че именно тя издържа семейството. Близо десет години Батурина е шеф на компанията Интеко (с активи 10 млн. щ. долара), която работи на пазара за пластмасови изделия. Елена Николаевна получава около 5 хил. долара месечно. Лужкови живеят в кметската резиденция. Сметките им за газ, ток и вода се плащат от жителите на града. Контролира: Градската собственост, АФК Система (виж Евтушенков).


Притежава: Жена му има 50% от компанията Итеко и акции от заводите за пластмасови изделия Лобучански, Бистро-пласт, Альмеко и др.


13. Владимир Петрович Евтушенков


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.5.


Председател на съвета на директорите на ЗАО Акционерная финансовая компания Система, 50-годишен.


Съседството му с московския кмет в тази класация не е единственото, което ги свързва. И двамата са химици по образование и приятели от дълги години. Евтушенков е бил един от кандидатите за кум на последната сватба на Лужков. Двамата работят добре в екип. Лужков оглавява Московския градски изпълнителен комитет, Евтушенков е завеждащ на едно от управленията в него. Лужков предлага науката да се използва за търговски цели, Владимир Петрович преобразува Московския комитет за наука и техника в едноименна фирма - МКНТ. От фирмата МКНТ се ражда АФК Система, чийто шеф е Евтушенков. Лужков я покровителства. Двамата са рамо до рамо във всичко - ти си моята власт, аз съм твоя олигарх.


Контролира: АФК Система, банките - Гута банк, МБРР, Уикомбанк; телефонните компании - МГТС (87.7 млн. щ. долара), Мобильные Телесистемы, Московская сотовая связь; застрахователната компания Росно, московския НПЗ и покрай всичко друго магазин Детский мир.


Притежава: част от АФК Система чрез контролирани структури. Евтушенков е един от тримата учредители на АОЗТ Траст-Ф (33% през 1993 г.). Траст-Ф създава компанията Контакт. Контакт става един от петимата учредители на АФК Система (по данни на Московската регистрационна палата). Учредител е на Московската банка за реконструкция и развитие (0,75%).


14. Александър Павлович Смоленски


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.5.


Председател на съвета на директорите на банковата група СБС-Агро, 44-годишен.


Пътят на Смоленски до сегашната му позиция е сложен. В началото на 80-те като стоковед във фирма Весна е осъден на две години за кражба на държавно имущество и предприемаческа дейност (според собствените му признания е съдействал в печатницата да бъде набран текстът на Библията, за което бил арестуван от КГБ). Излежава наказанието си по строежите на Калининска област. Оттогава нещата са се променили много. Семейството на Смоленски живее в разкошна къща в центъра на Виена. Александър Павлович се старае на навестява съпругата и сина си всеки уикенд. Държавата като че ли също не е избрана случайно - дядото на банкера е бил секретар на австрийската комунистическа партия.


Самият Смоленски обича да броди по горските пътеки на Подмосковието, да играе на голф и да чете детективски романи. Колекционира слонове. СБС-Агро дори издържаше новородено слонче в Московския зоопарк за известно време. За Смоленски по начало са характерни големите жестове - за купола на храма Христос Спасител например той е подарил 50 кг злато. Наред с този жест се кани да изплати дълговете си към вносителите в СБС-Агро с квартири в Бутово.


Контролира: Останките от банковата група СБС -Агро (25% акции, 75% от акциите заложени в Централната банка), Агропромбанк, дъщерните банки SBS-Agro в Холандия и Македония, пакет от акции в НК Сибнефть, фирмите Инкахран, СТБ-кард, СТБ-тур и др.


15. Кирсан Николаевич Илюмжинов


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.43.


Президент на република Калмикия, 37-годишен.


През 1996 г. президентът на най-бедната руска република беше най-богатият руски политик. Кирсан Илюмжинов е декларирал 1.1 млн. щ. долара годишен доход (три пъти повече от Березовски). Тези пари аз съм спечелил от педагогическа дейност, писане на книги и четене на лекции, без да нарушавам закона - скромно твърди Илюмжинов.


Своя първи милион новоизпеченият випускник на Института за международни отношения печели за няколко месеца през 1989 г. от търговски операции със съветско-японското СП Лико-Радуга. През 1993 г. оборотът на неговата корпорация Сан надхвърля 500 млн. щ. долара. Тогава Илюмжинов провежда избирателната си кампания под мотото: Богат президент - неподкупна власт, и става президент на Калмикия.


Твърди, че сам не знае размера на състоянието си и броя на собствените си компании. Колекционера прочути приятели от света на бизнеса и изкуството, коне и автомобили Ролс Ройс. Почитател е на живописта на Иля Глазунов. Президент е на Международната шахматна федерация - ФИДЕ. В калмицките училища шахматът е задължителен предмет.


Контролира: Държавната инвестиционна компания Калмикия. Тя притежава контролните пакети от акции на основните промишлени и търговски предприятия в републиката.


Притежава: освен руски и калмицки, японски, английски, малко корейски, монголски и китайски език.


16. Виктор Степанович Черномирдин


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.35.


Председател на движението Наш дом - Россия, 61-годишен, бивш министър-председател на Русия.


Черномирдин е единственият от героите в тази класация, който е споменат в Големия енциклопедичен речник.


Стартът на Виктор Степанович е скромен. Той завършва училище без нито една петица и с маса тройки. Влиза трудно в университета. През 1967 г. постъпва на партийна работа, след това става министър на нефта и газа, основава Газпром, влиза в правителството, а после го напуска.


Официално семейството му притежава апартамент в Москва, вила, два джипа. Неговото хоби са хармониката и баянът. Обича да готви пелмени по собствена рецепта.


Притежава: По неофициална информация акции от Газпром.


Други оценки: Доходът на семейството през 1997 г. е 233 000 щ. долара (според данъчната декларация). През същата година френският Монд оцени имуществото му на 5 млрд. щ. долара. По-късно беше публикувано опровержение на тази информация.


17. Михаил Димитриевич Прохоров


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.29.


Председател на управата на ОНЭКСИМбанк, 34-годишен.


Вторият човек след Потанин в групата ОНЭКСИМ. Възпитаник на Института за международни отношения. Също като Потанин знае цената на връзките. В армията служи заедно в Андрей Козлов (първи заместник-председател на Централната банка). Откакто Потанин се занимава с друга дейност, Козлов е главният човек в банката. Оглавява списъка на най-богатите ергени в страната. Прочут е с високия си ръст и с часовника си за 1 милион долара. Играе футбол в отбора на банката. Един от съсобствениците на стилното списание Новое литературное обозрение.


Контролира: ОНЭКСИМбанк.


Притежава: Управляващата компания Интеррос (дели с Потанин 25% от акциите). Учредител е на АОЗТ Аранд (90%), АОЗТ Инрос Холдинг (50%).


18. Муртаза Губайдуллович Рахимов


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.21.


Президент на република Башкортостан, 65-годишен.


Най-голямото богатство на президента на Башкирия е 30-годишният му син. До неотдавна Урал Муртазаевич Рахимов беше вицепремиер в правителството на републиката. През септември миналата година той оглави Башкирска горивна компания. Тя държи и управлява всички акции на горивно-енергийните предприятия, които са собственост на Република Башкортостан.


Бащата Муртаза Губайдуллович знае цената на нефта. Преди да влезе в политиката, той е преминал всички стъпала в нефтената промишленост - от оператор до шеф на нефтопреработващ завод. В онези години му е дадено званието заслужил рационализатор на РСФСР. Обича народната музика.


Контролира: чрез сина си АО Башкиренерго (32%), АО Башнефтехим (98%), АО Башнефт (68%), АО Уралосибирски магистрални нефтопроводи (24,5%) и АО Уралтранснефтепродукт.


Притежава: по официални данни - заплатата на президента на Република Башкортостан.


19. Владимир Алексеевич Бринцалов


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.15.


Депутат в Държавната Дума, почетен президент на АО Ферейн, 52-годишен.


Бринцалов е особен случай. Бившият шеф на ставрополския кооператив Пчелка е единственият от руските богаташи, който не само не крие състоянието си, но и го преувеличава, като демонстрира възможностите си при всеки удобен случай. Обича обувките от крокодилска кожа, златните часовници с брилянти Вашрон Константен, костюмите Нина Ричи и пистолетите Макаров. Живее със семейството си в малко крайградско имение. В съвременния му замък има дванадесет стаи, басейн с олимпийски размери, стрелбище и три столови. Ястията стигат до тях със специален асансьор.


През 1980 г., като шеф на строителен тръст, Бринцалов си построява триетажна къща, за което е изключен от партията за дребнобуржоазни тенденции.


Притежава: Концерна Ферейн (90%).


Други оценки: По собствена оценка (1995 г.) притежава 2 млрд. щ. долара. Сумата е явно преувеличена, защото Ферейн не е между най-големите фармацевтични предприятия в Русия.


20. Борис Григориевич Хаит


300-400 млн. щ. долара, среден бал 3.14.


Председател на директорския съвет на Мост банк, 47-годишен.


Борис Григориевич е много по-малко известен сред широката публика, отколкото приятелят му Гусински. Самият той е положил много усилия, за да остане в сянка. През 1995 г. например заявява, че Явлински не е оправдал надеждите и че отсега нататък Мост ще сътрудничи на комунистите. Малко по-късно Гусински забрани на сътрудниците на Мост да общуват с журналисти. За своите хора Хаит не е толкова незабележима личност. През 1992 г. на равна нога с Гусински учредява Группа Мост. Сега е главна фигура в банката. Вицепрезидент на Руския еврейски конгрес (президент е Гусински). Хоби - много обича да се шегува.


Контролира: Мост банк, застрахователната компания Спаские ворота.


nbsp;


ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СПИСЪКА:


21. Роман Абрамович, член на съвета на директорите на НК Сибнефть.


22. Йосиф Кобзон, президент на компанията Московит.


23. Михаил Николаев, президент на Република Саха (Якутия).


24. Герман Хан, вицепрезидент на Тюменская нефтяная Компания.


25. Павел Бородин, управляващ делата на президента на Руската федерация.


26.Андрей Вавилов, съветник на шефа на РАО Газпром по финансовите въпроси.


27. Пьотр Авен, президент на Альфабанк.


28. Олег Дерипаска, генерален директор на Саянския алуминиев завод.


29. Владимир Лисин, член на Съвета на директорите на АО Новолипецкий металлургический комбинат.


30. Аркадий (Бадри) Патрикацишвили, изпълнителен директор на ОАО ОРТ.


31. Александър Лебедев, президент на Националната резервна банка.


32. Умар Джабраилов, заместник генерален директор на АО Охотный ряд.


33. Владимир Ресин, председател на Строителния комитет на град Москва.


34. Сергей Пугачев, председател на съвета на директорите на Межпромбанк.


35. Зияуди Бажаев, президент на ОАО Группа Альянс (бившата НК Сиданко).


36. Михаил Гуцериев, заместник-председател на Държавната Дума, председател на съвета на директорите на банка БИН.


37. Александър Хлопонин, генерален директор на РАО Норильский никель.


38. Дмитрий Зимин, генерален директор на АО Вымпелком.


39. Вячеслав Щиров, президент на АК Алмазы России-Саха.


40. Ринат Галеев, генерален директор на АО Татнефть.


41. Ампир Сиртланов, генерален директор на АНК Башнефть.


42. Шамил Тарпишчев, съветник на кмета на Москва за спорта.


43. Йосиф Орджоникидзе, вицепремиер на правителството на Москва.


44. Каха Бендукидзе, генерален директор на АО Уралмашзаводы.


45. Евгений Новицки, президент на АО АФК Система.


46. Владимир Виноградов, бивш председател на управлението на Инкомбанк.


47. Владимир Каданников, президент на АО АвтоВАЗ.


48. Борис Громов, генерален директор на алуминиевия завод в Братск.


49. Анатолий Чубайс, председател на управлението на РАО ЭЕС России.


50. Станислав Анисимов, президент на компанията Росконтракт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във