Банкеръ Daily

Ген. Румен Радев, кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, пред в. "БАНКЕРЪ"

Компроматна война водят само слабите и страхливите


Разчитам на онези, които през годините изгубиха вяра и надежда, че може нещо да се промени.

Мисля, че ценностната система на офицера е добра основа за занаята на политик.

Не гледам на изборите като на монтаж от партии и коалиции. За мен е важен диалогът с хората и тяхното доверие.

ГЕРБ регистрира за участие в президентските избори "неизвестен извършител”. Явно това според тях е печелившата тактика - да спестят окалването на кандидата си и той да пребяга през кампанията чистичък.


 

Генерал Радев, какво Ви накара да направите този лупинг към политиката точно сега? Нали знаете, че политиците у нас са мразени, за разлика от армията?

- Повод да се заема с политика бе безотговорното отношение на сегашната власт в областта на военната авиация. Когато осъзнаеш, че проблемите не са само в авиацията, а са повсеместни и не можеш да направиш нищо от позицията си, търсиш решение. Моето не е по-различно от това на всеки български гражданин, който осъзнава, че много от проблемите могат да намерят решение само в политиката - където се и създават. Пропастта между управляващите и обикновения български гражданин се задълбочава. Властта е глуха за тревогите и очакванията на обикновения човек, живее в своя си виртуална реалност. Нехае за престъпността и бедността например. Затова хората изгубиха доверие и надежда за по-добър живот. По-младите напускат страната, но повечето с надеждата някога да се върнат. 

Мисля си също така, че ценностната система на офицера е добра основа за занаята на политик.

Вие ли избрахте БСП, или тя Вас, т. е. лидерът й Корнелия Нинова?

- БСП предприе решителна стъпка, като издигна за президент безпартиен кандидат. Някои го оцениха като рискован ход - станах свидетел и на дебати по темата. За мен това беше мъдро решение, целящо не просто да се обедини левицата - каквато би била ролята на една ярко партийна кандидатура, но и да приобщи критична маса хора, за да постигнем промяна. Що се отнася до мен, бе логично да приема номинацията на опозицията в момент, в който напусках армията поради несъгласие с политиката на управляващите в областта на отбраната.

На какво разчитате в кампанията освен на структурите на БСП? Дали гражданските организации, които се включиха в Инициативния комитет, могат да компенсират раздялата с АБВ?

- Погледнато символично, раздялата с АБВ не помага. От друга гледна точка тя сложи край на мита, че съм издигнат от ръководството на АБВ. Както виждате, те имат свой кандидат и засега водят кампания срещу мен. Не гледам на изборите като на монтаж от партии и коалиции. За мен е важен диалогът с хората и тяхното доверие. Вече направих редица срещи в различни краища на България и подкрепата е много силна. На тези срещи идват хора, които от години не гласуват. Усещат се надежда и ентусиазъм. В нашите съграждани са се натрупали разочарование, безнадеждност и гняв. Политиците ме приемат за новак, но гражданите приветстват всеки необременен от прехода.

Колкото до Инициативния комитет, той дава допълнителен импулс в този процес. В него са събрани видни общественици и интелектуалци, учени, хора от образованието, здравеопазването, бизнеса и спорта, бивши представители на системата за национална сигурност. Доказани авторитети, чиято преценка тежи. Благодаря им! Те застават зад мен с доверие, а аз осъзнавам това като отговорност.

Кой ще е основният Ви опонент? Кандидатът на ГЕРБ, който и да е той, десният Трайчо Трайков или двойката на патриотите? Как си обяснявате, че Бойко Борисов бави кандидата на ГЕРБ до последния момент?

- Естествено, основният ми опонент е мистериозният кандидат на ГЕРБ, който ще бъде парашутиран от премиера в последния момент. Както се шегуваме с приятели, ГЕРБ регистрира за участие в президентските избори "неизвестен извършител". Явно тази според тях е печелившата тактика - да спестят окалването на кандидата си и той да пребяга през кампанията чистичък. Това обаче е пренебрежително отношение към българския избирател. Губещите в случая са българските граждани, които няма да видят смислена кампания и дебат. Под дебат не разбирам пререкания в студията, а смислени тези за бъдещето на България. Интересно ми е дали техният кандидат ще даде оценка за работата на Плевнелиев?

Цялото интервю четете във в. "БАНКЕРЪ"!

Facebook logo
Бъдете с нас и във