Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 20 на вестник "БАНКЕРЪ" четете

Волтова дъга изпепелява хазната

Милионни договори за адвокатски и маркетингови услуги, разходки с хеликоптер и командировки на скъпоплатени чуждестранни мениджъри. Разделяне на фотоволтаични централи на парчета между дъщерни фирми с явната цел да се постигне по-висока цена на изкупената електроенергия. Харчове за излишни посредници и издръжка на футболен клуб. И още, и още... Всичко това с лека ръка се е писало на широкия гръб на държавната ни енергетика през последните години. Подробностите - в новия брой на "БАНКЕРЪ".
 

 

Мистични рокади в собствеността на "Виваком"

На повърхността всичко около "Виваком" може да изглежда спокойно, но отдолу ври и кипи. Споровете около собствеността на най-голямата българска телекомуникационна компания продължават, но тъй като акционерните игри не протичат на българска територия, е много трудно да бъдат забелязани. До какви документи от Търговския регистър на Люксембург успя да се добере "БАНКЕРЪ", четете в новия брой. 

 

Смазващи критики от Брюксел за Борисов

Отдавна си знаем, че у нас се допускат системни нередности с обществените поръчки, а плащанията по еврофондовете се бавят. Но този път ни го каза и Европейската комисия в прав текст. Въпреки че премиерът Бойко Борисов всеки ден намира повод да се похвали как бори корупцията и държи изкъсо подчинените си, европейските експерти са установили, че голяма част от чиновниците ни са некомпетентни и не знаят как да провеждат публичните процедури. Какви още критики отправиха от Брюксел ще научите от страниците на седмичника. 

 

Концесията на летището - с много въпросителни

Концесията на софийското летище - водещия ни международен аеропорт, обслужващ над 3 млн. пътници годишно, ще е една от най-големите в историята на страната. Според източници на в."БАНКЕРЪ", минимумът който правителството ще иска да предложи всеки от кандидатите е 550 млн. лева. Еднократното плащане обаче ще е с доминираща тежест пред годишното концесионно възнаграждение. какви са другите подводни камъни - вижте в новия брой на седмичника.

 

"Булгартабак" - от печалбите към загубата

Само за година едно от най-печелившите предприятия у нас се превърна в губещо. Затвори част от производствените си мощности, съкрати стотици работници, които инак получаваха доста добри възнаграждения. И в крайна сметка постигна драстична обезценка на пазарната си капитализация. Ако не сте се досетили - става дума за "Булгартабак холдинг". Какви пише в междинния отчет на дружеството? - в новия "БАНКЕРЪ".

 

Банкова стагнация

За банковата система у нас съществува реална опасност 2016-а да бъде буквално една нулева година. Нулева в смисъл, че няма да отбележи почти никакъв растеж. Тази прогноза направи в. "БАНКЕРЪ" в началото на 2016-а. и резултатите на банковия сектор за първо тримесечие на годината я потвърждават. За пръв път от много време насам се свиват почти всички балансови показатели на сектора. Конкретните числа и анализи ще намерите в традиционната класация на банковия сектор, която вестника прави. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във