Банкеръ Daily

Общество и политика

47-ото Народно събрание ще има 7 зам.-председатели

Депутатите избраха седем заместник-председатели на 47-ото Народното събрание. 

За заместници бяха избрани Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", Росица Кирова от ГЕРБ - СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от "БСП за България", Ива Митева от "Има такъв народ", Атанас Атанасов от "Демократична България" и Цончо Ганев от "Възраждане".

Кандидатурите им бяха гласуван анблок и одобрени с пълно единодушие от 239 депутати.

След като бяха избрани заместник-председателите заеха мястото си на президиума на Народното събрание.

Малко по-рано 34-годишният юрист от "Продължаваме промяната" Никола Минчев беше избран за председател на парламента.

Днес слагаме началото на партийния живот на 47-ото Народно събрание. От днес трябва да оправдаем доверието, което ни гласуваха хората. Това заяви от трибуната на парламента избраният за председател на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаме промяната".

Той допълни, че с изпращането на седем партии в парламента избирателят е дал знак, че "чака екипна работа, а не авторитарни решения".

Минчев увери, че ще работи за това българският парламент да бъде място на свободни и градивни дебати и дискусии, "в които ние да създаваме закони, които да ускорят развитието на страната ни и да я направят пълноправен член на ЕС".

Той призова още депутатите да работят в рамките на един пълен 4-годишен мандат и да възстановят духа на взаимното разбирателство.

Никола Минчев бе избран със 158 гласа "За", 1 "против" и 72 "въздържали се".

Другата кандидатура бе на "Възраждане" в лицето на Цончо Ганев и тя бе подкрепена от 13 народни представители. "Против" гласуваха 91 депутати, а 88 се въздържаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във