Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 3 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Нови мъки за е-правителството

Между 500 млн. и 1 млрд. лв. са похарчени за изграждането на т. нар. електронно управление в България и внедряването на компютърните технологии в администрацията през последното десетилетие. Кабели, платформи, сървъри, портали, регистри и какво ли още не е поръчвано и платено през годините, без да е оставило ясна следа и без да има какъвто и да било ефект от вложените средства. На практика срещу парите на българския данъкоплатец са налице няколко недовършени и несъвместими помежду си мрежи, дублиращи се оптични трасета и овехтял софтуер. Затова и потребителите не получават кой знае какви електронни услуги от държавата.

Въвеждането на електронните услуги в администрацията безспорно е най-големият кошмар за българските чиновници. То неминуемо ще изземе много от функциите им, включително и възможностите за взимане на пари под масата, и в крайна сметка ще ги остави без работа.

 

Скандален чиновник се уреди тихомълком за Москва

Един от най-спорните държавни чиновници – директорът на Центъра на промишлеността на България в Москва Илиян  Цонев, ще бъде преназначен на същата длъжност, научи в.“БАНКЕРЪ“. Според наши източници заповедта за втория му мандат вече е заведена в деловодството на Министерството на икономиката.

 

Година без предсрочни избори, но и без реформи

Ще има ли предсрочни избори, или не, кой политик ще оцелее и кой ще го отвее вятърът и най-вече ще управлява ли Бойко и колко са най-вълнуващите теми за всевъзможните телевизионни формати и гостуващите им врачки около Нова година. При сегашната много сложна коалиционна конструкция залозите са още по-ожесточени.

Основните хипотези на гадателките, иззели ролята на политолозите, са три: предсрочни парламентарни избори заедно с местните наесен; предсрочни парламентарни избори заедно с президентските догодина или правителството ще изкара целия си четиригодишен мандат. Независимо дали ще бъде подкрепяно от коалиция в сегашния й вид, или ще има смяна на някой от партньорите. Всъщност дори не е нужно да си врачка, за да стигнеш до подобен извод. Сценариите се развиват всеки ден пред очите на всички - изненада е само моментът, в който ще настъпи събитието.

 

КЗК захапа БТК

Има ли смяна в собствеността на Българската телекомуникационна компания? Отговорът на този изключително важен въпрос ще търси Комисията за защита на конкуренцията. През седмицата антимонополният орган образува производство по сигнал на изпълнителния директор на "Технологичен център – институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ) Теодора Танева. В него се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху БТК от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург, без издадено надлежно разрешение по реда на Закона за защита на конкуренцията. В хода на производството КЗК ще изиска информация от страните по сделката SHCO 79 s.a.r.l., "Бромак телеком инвест“ АД, Бромак ЕООД и БТК, като наред с това ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция Конкуренция на Европейската комисия.

За да стане ясно какво точно се случва, е добре най-напред да се върнем към средата на 2012-а, когато след дълги преговори консорциумът между българската Корпоративна търговска банка (КТБ) и инвестиционното звено на руската ВТБ банк - VTB Capital, официално придоби телекома.

 

Игри на търговия  или  (НЕ)желаният експорт

Официално в САЩ живеят около 350 хил. българи. Неофициално те са два пъти повече. И за много от тях традиционните български храни са истинска благодат. Което пък отваря широко поле за бизнес сред по-предприемчивите ни сънародници. Всички анализи (колкото и оскъдни да са те) показват, че етническата пазарна ниша в Америка предлага отлични и все още неоползотворени възможности. По различни сведения в Щатите има около 40 чисто български магазина за хранителни стоки, което е крайно недостатъчно за клиентите. Но се оказва, че откриването на нови обекти в страната на неограничените възможности и най-вече зареждането им с български стоки не е никак лесна работа.

Всъщност проблемът си е чисто нашенски и е свързан с износа, за който иначе управниците ни обичат да говорят много.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във