Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой 44 на в. "БАНКЕРЪ" четете:

КТБ загуби политическата битка

Всякакви политически намерения и възможности за оздравяването на Корпоративна банка умряха, след като управителят на БНБ Иван Искров изчете от трибуната в пленарната зала на Народното събрание предложението на инвеститорите и акционерите на банката, водени от ЕРIC. Депутатите бяха втрещени и от онази негова част, в която се казва, че инвеститорите предлагат да бъде създадено съвместно дружество "Бидко" между тях и българската държава. След като Искров оповести предложението на консорциума в парламента, депутатите от ГЕРБ съзряха огромния политически риск, който ще поемат, ако продължат да настояват да се даде възможност за преговори за оздравяването на КТБ. Как банката загуби политическата битка, четете в "БАНКЕРЪ".

 

Депутати много - енергетици малко

Съдбата на мегапроекта "Южен поток", арбитражът за АЕЦ "Белене", дискусиите около изграждането на новия VII блок на АЕЦ "Козлодуй", финансовата дупка в Националната електрическа компания, бъдещето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и много други ще легнат основно върху плещите на депутатите от енергийната комисия в 43-ото Народно събрание. Огромният проблем обаче е, че добрите познавачи на материята сред народните представители се броят на пръсти. С какви експерти разполагат политическите сили в парламента, четете в новия брой на в. "БАНКЕРЪ".

 

Мегасделка на БДЖ с телекомите

Трите мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком", ще влязат в тежка надпревара за един от най-апетитните договори на пазара у нас. Държавните предприятия от железопътния сектор са решили да сключат четиригодишно рамково споразумение с един от телекомите за предоставяне на електронни съобщителни услуги. А че става въпрос за изключително атрактивна сделка, е извън съмнение най-малкото защото в нея ще участват фирми като БДЖ и НКЖИ, които  са най-големите работодатели в България с по над 10 хил. служители. Защо обаче железопътните компании направо са притиснали до стената от доставчиците на електронни съобщителни услуги ще разберете само от новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Глад за висшисти със заплати на чистачки

При почти 400 хил. официално безработни и поне още толкова нерегистрирани в бюрата в базата данни на Агенцията по заетостта към 30 октомври 2014-а са заявени над 9800 свободни работни места в над 3187 обяви. Най-важната причина за разминавате между търсенето и предлагането са неатрактивните предложения за минимални заплати. Логично е например да няма желаещи по 8 часа на ден да правят кабелни заготовки на преса или да сглобяват електрически инсталации на автомобили за 380 лв., както предлагат от Сливен. В Пещера трудно ще си намерят счетоводител за 300 лв. надница, пък на всичко отгоре и с опит между две и пет години. Всичко по темата ще научите от в. "БАНКЕРЪ".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във