Банкеръ Daily

Общество и политика

45-ото Народно събрание днес приключи краткия си мандат

S 250 1fe90fab 1702 4346 8ef8 7a8d9122af67
S 250 eaffe9a1 2427 452c bf5a 705259f141b2

Парламентарните групи излязоха с оценка на краткия мандат на 45-ото Народно събрание. 

Според "Има такъв народ" групата им в парламента е успяла да наложи промяната в Изборния кодекс, очаквана особено от българите в чужбина. Заместник-председателят на групата Ивайло Вълчев определи работата на това Народно събрание като много ниско продуктивна.

"За мое голямо съжаление, започва да прилича по-скоро на предизборен митинг, на лансиране вече на такива тези, които ще бъдат повтаряни до следващите два месеца. Много хубаво лъсват чисто партийни пристрастия и всичко това се вижда. Хората, за щастие, не са толкова глупави, колкото на някои им се иска, и, за наше огромно щастие, си правят изводи", каза той.

Вълчев не даде категоричен отговор дали лидерът им Слави Трифонов ще бъде кандидат за депутат и в следващия парламент. "Всеки от нас може да не е в следващите листи. Това предстои да се обсъжда тепърва. Това, че си в тази листа, не те прави депутат по кръв и аристократ по наследство по никакъв начин. В предстоящата изборна кампания както знаете, листи се редят наново, нищо не става автоматично. Ние не сме партия със стогодишен живот, в която да има наследствени места в парламентарните листи", обясни той.

Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че следващият парламент задължително трябва да излъчи правителство. Той видя в 45-ото Народно събрание начало на важен колективен психологически преход.

"Към това, че страната не е ремарке на джипката на Бойко Борисов. В тази кампания ще трябва да говорим много повече затова какво управление сме готови да подкрепим, с каква програма. Просто хвърлянето на едни лозунги, плакатни заявки, няма да са достатъчни. Моето дълбоко убеждение е, че в следващия парламент ние вече не можем да си позволим и да отидем с нагласата, че може и да не се излъчи управление", посочи той.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази разочарованието си от невъзможността 45-ият парламент "да разгради модела ГЕРБ". Тя заяви, че партиите са пропуснали възможността и за един месец, парламентът не е приел нито един закон, освен промените в Изборния кодекс. Зациклилата съдебна реформа, отхвърлянето на антикризисните мерки на БСП и предложеният мораториум от социалистите развързват ръцете на Борисов, коментира Нинова. 

"Такова мнозинство имахме в първите дни, анти този модел. Да се обединим и днес той да е тук и да го питаме, а не да говори от вкъщи небивалици.  Ние сме в състояние, че ние си тръгваме, а той продължава. Никога не е било, никой да не говори с никого в един парламент! А днес и сега се докарахме до това състояние - никой да не говори с никой! Ще минат и тези избори, които се задават, но втори такъв провал и особено криза, хората няма да ни простят. Преди 3 седмици ви казахме, че навлизаме в политическа криза и не ни повярвахте. Е, вече сме изправени пред нея. А в криза се иска разум, стабилност и перспектива", подчерта тя.

Лидерът на "Изправи се. Мутри вън!" Мая Манолова заяви, че липсата на време е причината парламентът да не приеме законопроектите, отговарящи на очакванията на избирателите. Тя добави, че нейната политическа партия е предложила също конкретни мерки. 

"Има ли пари за хората с увреждания - няма! Има пари за приятелските кръгове. Не забравихме и потребителските проблеми на гражданите. Внесохме, както обещахме, Закон за частния фалит, който би бил наистина жизнено важен за хората, изпаднали в дългово робство, защото Конституционният съд се произнесе преди 10 дни и отмени 10-годишната абсолютна давност, приета от предишния парламент. Сега хората са оставени в ръцете на финансовите институции, на фирмите за бързите кредити, на колекторските фирми", изреди Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във