Банкеръ Weekly

Общество и политика

Два месеца глад за депутати

92 435 лв. без ДДС за депутатските тигани, тенджери, чинии и форми за мъфини

В изключително некомфортна и неприятна ситуация вероятно ще попаднат новите народни представители. Оказва се, че тъкмо когато парламентът ще отвори вратите си за тях, кухнята му ще бъде затворена за ремонт. Макар и без политическо ръководство, чиновниците в Народното събрание са решили да поръчат въпросното обновяване във вторник (21 октомври).

За целта е обявен конкурс за избор на фирма, която да достави и монтира съоръжения и инвентар за кухненския блок и бюфетите на хранителния комплекс на парламента. Заложените за целта средства са 92 435 лв. без ДДС. Търгът е обособен в две части, като първата е за доставката на инвентар, посуда, покривки за маси и други артикули.

Така новите депутати първоначално може и да се лишат от хапването в бюфета на Народното събрание, но след обновяването му ще им готвят вкусни гозби на ниски цени в четири големи тенджери с обем от по 10 и 14 литра. Ще бъдат доставени три тигана с незалепващо покритие за омлети, четири метални гевгира, форми за мъфини и три тирбушона, с които ще се отварят бутилки с вино, за да се почерпят депутатите, когато свършат нещо наистина полезно за страната.

Поръчката включва още закупуването на 50 подноса, 250 плитки чинии и 400 порцеланови такива, други 600 дълбоки с диаметър 21-23 см и още 250 с ширина 24-25 см. Ще бъдат доставени и 500 купи за супи, сто гювечета и 150 чаши за кафе. Най-много обаче ще бъдат новите вилици и лъжици, които според описанието на търга ще са съответно 1320 и 990.

Целият този набор от артикули поставя въпроса: толкова ли са несръчни работещите в кухнята, та успяват да потрошат посудата, или просто тя е извехтяла от прекомерното използване? Има и трета възможност - депутатите да са клептомани... А въпросът възниква, защото подобна поръчка бе направена и в средата на миналата година, когато Народното събрание отново закупи вилици, лъжици, ножове и т.н. Тогава бяха изхарчени близо 50 хил. лева. Сега тези вещи ще струват "само" 46 585 лв. без ДДС.

Втората част от търга е за доставката и монтажа на кухненско съоражение и оборудване на общо 28 артикула. Сред тях са миксер, микровълнова фурна от неръждаема стомана, топла витрина, два хладилни шкафа и други. Народните представители очевидно ще похапват и орехи, тъй като е поръчана и машина за смилането им. Здравето им ще бъде укрепвано и с пресни сокове, защото се изисква доставката и на два броя сокоизтисквачки. Цената на преоборудването на парламентарната кухня ще излезе 45 850 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на поръчките е два месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във