Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДРАМАТА В УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БАНКА ДСК ПРОДЪЛЖАВА

Управленската криза в Банка ДСК не е приключила, при все че на 10 юни председателят на управителния й съвет Спас Димитров ще получи сертификат за изпълнителен директор. Надзорният съвет на банката на редовия българин все още не е решил как ще отстрани основния конфликт там. Именно затова без отговор остава въпросът: ще бъде ли удовлетворено искането на Спас Димитров да се освободи от длъжност другият изпълнителен директор на банката Асен Друмев.


В края на май Димитров поиска оставката му, тъй като Друмев не е присъствал на заседание на управителния съвет на банката и по този начин е провалил отпускането на кредит за неин важен корпоративен клиент. Разбира се, това е само поводът за отдавна назряващия сблъсък между сегашния председател и бившия председател на институцията, а причината е много по-дълбока. Ако обаче се стигне до явен конфликт, ще се излее много помия, а и на правоохранителните органи ще се отвори работа.


Както БАНКЕРЪ писа преди два броя, става дума за дълбоки различия във вижданията на двамата мениджъри за развитието на Банка ДСК, които всъщност не спомагат за него, а по-скоро го възпрепятстват. Според запознати с кухнята на кредитната институция от едната страна на барикадата са изпълнителните директори Асен Друмев и Кристофор Павлов, а от другата Спас Димитров и Николай Каварджиклиев. Петият член на УС и изпълнителен директор Виолина Маринова брани със сетни сили неутралитета.


За момента БНБ не желае да издаде сертификат на Каварджилиев, тъй като не му признава за стаж на управленски пост във финансовия сектор шестте месеца работа в Хърсев и Ко. Точно толкова не му достигат, за да покрие срока от три години, който законът изисква, за да заеме длъжността член на управителен съвет в кредитна институция.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че засега БНБ е непреклонна по отношение на сертификата на Каварджиклиев и вероятно за шест месеца той ще бъде назначен като прокурист в Банка ДСК, а на негово място ще бъде избран нов изпълнителен директор. След този срок надзорният съвет на банката може да го възстанови на длъжността член на управителния съвет и изпълнителен директор на кредитната институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във