Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЪРЖАВАТА ОТПУШВА ТЪРГОВЕТЕ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ

Министерският съвет реши от средата на юни базисната цена на държавната земеделска земя да се изчислява въз основа на пазарната стойност на нивите. Досега пресмятането ставаше чрез използването на изкуствени методи. Така през последната година се стигна до абсурдната ситуация базисната стойност на земеделските имоти да бъде пет-шест пъти по-висока от реалната цена, по която се извършват покупките и продажбите им на свободния пазар.


Използването на старата методика за оценка на държавните земи заплашваше да провали планираните за началото на есента търгове за продажба на имоти от държавния поземлен фонд. Както в. БАНКЕРЪ писа, Министерството на земеделието и горите предвижда да определи минимални покупни цени за декар земя, равни на базисните, и те ще се използват на аукционите.


Административният акт на правителството ще помогне за пълноценната продажба на земята от държавния фонд. Все още обаче не е ясно как държавните служители ще определят пазарната цена на земята. По информация на брокери на недвижими имоти в провинцията реално сделки се осъществяват само в Добруджа. Там цените варират от 60 до 200 лв. на декар.


Рязкото сваляне на минималните цени за търговете за държавна земя може да събуди интереса на спекуланти. Мнозина вероятно ще се поблазнят от възможността да купят компенсационни бонове по 13% от номинала им и с тях да придобият земя. Експерти предполагат, че цените на аукционите ще достигнат до три пъти над пазарната стойност на имотите. Което означава, че при добър маркетинг някои играчи ще могат да изкарат двойни печалби.


Според подготвяната от земеделското министерство наредба търговете на земи от поземления фонд ще се проведат на три етапа. Първият се очаква да започне в началото на есента. На него ще могат да участват само притежатели на компенсационни бонове, емитирани от съответната община, в която се провежда търгът, както и кешови купувачи. Във втория ще може да се заплаща с книжа, издадени от земеделските служби в областта. Третият етап ще бъде национален и спечелените имоти ще се купуват срещу компенсационни бонове, независимо от мястото на тяхното емитиране. Това разделение вероятно ще се окаже пречка за вкарването на този вид книжа в единен регистър и съответно за търгуването им на фондовата борса.


При всички случаи увеличаването на възможностите за участие на търговете за държавна земя ще окаже положително влияние върху цената на компенсационните бонове. Някои специалисти дори смятат, че до месец-два стойността им ще стане по-висока от тази на компенсаторните записи, които се издават като обезщетение за собствениците на одържавени градски имоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във