Банкеръ Weekly

Общество и политика

КЛЕТИЯТ АЛ КАПОНЕ

В четвъртък парламентът гласува до три години затвор за работодатели, дето са забравили да платят осигуровки на своите работници в особено големи размери. Предният ден депутатите предвидиха до пет години в пандиза за кметове на самоуправляващи се общини, похарчили нещо от бюджета не както е рекла държавата. Закон - да му мислят и едните, и другите.


За тези неща трябва да е рекла да и депутатката Юлия Берберян, ако по време на гласуването не е чела изявлението си за своите данъчни задължения пред журналисти в кулоарите. Във въпросното изявление се уточнява, че Берберян е изплатила дължим данък от 8796.20 лв. за 1998 г. заедно с глобата и лихвите. Че трансферът на апартаменти срещу 20 декара в Борисовата градина е станал само месец и половина след приемането на Закона за облагане на доходите от продажба на имущество, поради което станал сакатлъкът с недекларираните пари. Че депутатката е голяма патриотка, тъй като ще строи кортове в София, а не в Америка или Швейцария. И че няма да отговаря на журналистически въпроси.


Да, ама има въпроси. Например:


Ако депутатите, дето правят законите, не ги знаят, какво да правят простосмъртните?


Важи ли още всеобщото юридическо правило, че незнанието на закона не е дори смекчаващо вината обстоятелство, камо ли оневиняващо?


На колене ли трябва да паднем пред благородната дама заради кортовете, дето смятала да ги строи в София? Ами че нито в Швейцария, нито в Америка тя не може да купи такъв имот на цена, за която с глоби и лихви се дължи 4000 долара данък. Или пък целокупна България да й целува ръка, щото благоволила да остане в нея? Я що българи са останали все още. Е, законодатели като Берберян ще прогонят тия, дето могат да си го позволят. Другите все ще умрат някой ден.


То в Америка за такова нещо г-жа Берберян щеше в затвора да лежи. Както се предвижда у нас за несимпатични работодатели и непослушни кметове.


Както впрочем е лежал христоматийният чикагски ганстер Ал Капоне, влязъл в пандиза не заради десетките трупове, с които осеял бреговете на езерото Мичиган, а за неплатени данъци. Клетият!


Я стига!. Адът, в който живеем, е постлан с добрите намерения на хора като Юлия Берберян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във