Банкеръ Weekly

Общество и политика

КРЕДИТНИ ЛИНИИ ЗА 20 МЛН. ЕВРО ОТПУСКА ЕБВР

Кредитни линии на четири или пет български банки ще отпусне Европейската банка за възстановяване и развитие през тази година. Засега е сигурно, че сред избраните са ЮНИОНБАНК, Банка ДСК и Българо-американската кредитна банка. Водят се преговори с още няколко наши кредитни институции, сред които е СЖ ЕКСПРЕСБАНК, съобщи за в. БАНКЕРЪ постоянният представител на ЕБВР у нас Жан-Марк Питършмит. Общият обем на кредитните линии ще е 20 млн. евро. В момента ЕБВР е акционер в ОББ, в Интернешънал Комършал Банк, в БНП - Дрезднер Банк и в ПИБ.


От 1992 г. досега ЕБВР е разработила 35 съвместни проекта с нашата страна, които възлизат на 358 млн. евро. От тази сума са усвоени 87%, обяви директорът на банката за Югоизточна Европа и Кавказ Оливие Декамп, който беше в България за срещи с представители на правителството. Понякога обаче, въпреки доброто ни желание, темповете, с които се реализират някои от проектите, са по-бавни от предвиденото, констатира Декамп.


Той открои приватизацията на енергийния сектор като най-стратегическият и финансово значим процес в България през тази година. Стремежът на ЕВБР ще е да играе водеща роля в раздържавяването на енергийните мощности. Банката проявява интерес и към пенсионното осигуряване и застраховането.


През 2000 г. ЕБВР ще отпусне на страната ни общо 100 млн. евро. Тези средства ще бъдат разпределени между финансовия сектор, индустриални частни компании и инфраструктурата за водоснабдяване на София. В зависимост от темповете, с които се провежда преструктурирането и раздържавяването на енергетиката, имаме готовност да отпуснем и допълнителни средства, обеща представителят на ЕБВР.


Според Декамп един от факторите, които пречат за постигане на икономически растеж, е продажбата на голяма част от предприятията на РМД-та. Не е важен броят на сключените сделки - подчерта той, - а какво се случва с предприятията след това. Дали новите собственици имат мениджърски умения, средства и желание за създаване на нови работни места. Декамп даде за пример приватизацията на банковия сектор, която била извършена по много добър начин и повечето кредитни институции са били продадени на реномирани стратегически инвеститори.


Като цяло обаче инвестиционният климат у нас все още отблъсква чуждестранните капитали. Въпреки усилията на правителството за намаляване на бюрокрацията и облекчаване на лицензионните режими редица инвеститори са поставени при неизгодни условия. Някои хора не плащат една стотинка данъци и не вписват печалбата в счетоводните си отчети, а чуждестранните бизнесмени са принудени да плащат огромни такси и налози, заяви Оливие Декамп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във