Банкеръ Weekly

Общество и политика

БОЙКО НОЕВ НЕХАЕ ЗА ИНВЕСТИЦИИ ОТ 800 МЛН. ДОЛАРА

Министерството на отбраната воглаве със своя началник Бойко Ноев не проявява интерес към предложението на израелския концерн Елбит системс (Elbit sistems Ltd.) за инвестиции в българския Военнопромишлен комплекс, оплакаха се представители на чуждестранната компания у нас. Изпратеното на 26 март тази година писмо от Илан Грауер, директор по маркетинга за Европа на Елбит системс, до министъра на отбраната Бойко Ноев все още е без отговор.


Ще бъдем поласкани, ако ни се даде възможност да ви представим нашите възможности и да дискутираме по специфични обекти за коопериране между българското Министерство на отбраната и нашата компания в сферата на авиационната индустрия - се казва в писмото. - Ако такава среща е възможна, сме готови да изпратим в България наши топмениджъри, които да обсъдят възможностите за такова коопериране.


Елбит системс е водеща в отбранителната индустрия на Израел. Тя работи по високостойностни проекти за преоборудване на самолети, хеликоптери, танкове, кораби и ракетни комплекси със съвременни електронни системи за управление и водене на огъня.


Компанията е готова да преоборудва авионикса на изтребителите-бомбардировачи МиГ-21 и МиГ-23 в България с модерни системи, съвместими със стандартите на НАТО. Елбит системс предлага заплащането да стане на бартерна основа. За целта част от самолетите трябва да бъдат предоставени на израелците, които, след модернизирането му, ще ги продадат на трети страни. Така България ще преоборудва военновъздушните си сили, без да харчи пари от хазната си. Според предварителните изчисления на израелските експерти цената на сделката е около 800 млн. щ. долара.


В момента тече процедурата по подписването на договор с германския авиоконцерн DASA за модернизацията на изтребителите-бомбардировачи МиГ-29. Твърди се, че електрониката, която ще бъде внедрена в тях, също е производство на Елбит системс.


Освен към миговете израелският концерн проявява интерес и към други обекти от Военнопромишления комплекс у нас. Такъв например е авиоремонтният завод Георги Бенковски в Пловдив. От военното министерство обаче засега отблъскват всички инвестиционни атаки към него. Преди няколко години Московското авиационно производствено обединение (МАПО), което произвежда миговете, предложи стоков кредит за модернизирането на завода и превръщането му в авиоремонтна база на всички самолети МиГ-29 от Източна Европа и Близкия изток. Международната корпорация Интернешънъл аероинджънс (в която съакционери са най-големите производители на авиомотори - Прат енд Уитни, Ролс Ролс, Дойче еърспейс, Фиат авио и Кавазаки) пък искаше да превърне предприятието в авиоремонтна база на двигатели за самолетите от фамилията Еърбъс А-320.


Елбит системс има готово предложение и за модернизация на танковете ни, които в скоро време ще излязат от строя. Само че в Министерството на отбраната, изглежда, нямат нужда от инвестиции. Или може би се страхуват противникът да не разузнае авионикса на старите мигове? И двете предположения могат само да предизвикат смях, но така или иначе от военното ведомство засега няма никаква реакция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във