Банкеръ Weekly

Общество и политика

АГЕНЦИЯТА ПО ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ СЕ СЪБУДИ

Държавната агенция по енергийна ефективност (ДАЕЕ) е одобрила над 15 технически издържани проекта за строеж на микровецове в Смолян, Благоевград, Чепеларе, съобщи председателят й Друми Друмев. Проектите са на частни фирми, които ще кандидатстват за съфинансиране пред Националния фонд за опазване на околната среда (НФООС). Условията на фонда са инвеститорите да осигурят минимум 30% от стойността на проекта, а останалата част може да му бъде предоставена под формата на безлихвен заем. Тези кредити обикновено се отпускат с година и половина-две гратисен период и три години срок на изплащане. Процедурата изисква от частните фирми да представят работни проекти и банкова гаранция. Централите няма да произвеждат повече от 200 кВтч електроенергия или общо около 3 МВт инсталирана мощност, но ще я продават на НЕК по преференциални цени, смята Друмев. Те ще се договарят индивидуално за всеки микровец и ще бъдат равни с тези на електроенергията от най-скъпите термични централи.


Стойността на един проект ще зависи от мощността на микровеца и варира в границите между 150 и 400 хил. щ. долара.


Вече е създаден експертен съвет между Държавната агенция по енергийна ефективност и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който ще оценява проектите, кандидатстващи за съфинансиране от НФООС. Частна фирма от Смолян вече е подписала договор с Енергоремонт Пловдив за производството на турбинно колело за микровец с мощност от 1.2 МВт, похвали се Друмев.


Частни компании от Бавария пък са предложили на ДАЕЕ четири инвестиционни проекта за производство на електроенергия от биогаз, слънчева, вятърна и геотермална енергия. Очакваните инвестиции са в размер на 250 млн. евро. Сега произвежданата електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници у нас е само 0.8% от енергийния баланс на страната. За сравнение този процент в Дания е 12 на сто.


В ДАЕЕ се надяват да привлекат във фондове за енергийна ефективност поне 4-5 млн. евро от Европейската комисия, но тепърва щяло да се умува как да стане това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във