Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛОДЖИК ИНВЕСТ СИ КУПИ РМД

Надзорниците на Агенцията за приватизация (АП) пак не успяха да се произнесат по сделката Инкомс Телеком холдинг. В началото на заседанието си на 7 юни членовете на надзорния съвет явно са разбрали, че няма да стигнат до точка седма от предварително обявения дневен ред, и са уведомили кандидат-купувачите на Инкомс, че техният казус ще се обсъжда на 14 юни. Тогава надзорниците ще се запознаят с доклада на изпълнителния директор на АП Захари Желязков за хода на сделката.


Както е известно, за мажоритарния пакет акции на холдинга оферти подадоха само двама кандидати - РМД-то Инкомс 2000 и ООД-то ВТП Инкомс. Според станалата напоследък модерна практика и двамата бяха определени от агенцията за ексклузивни купувачи. С тях се проведоха паралелни преговори, завършили с подписването на проектодоговори за покупко-продажба. Първият бе сключен на 19 май с ВТП Инкомс ООД, а вторият - на 22 май с Инкомс 2000. Както научи в.БАНКЕРЪ обаче, в хода на преговорите са се случили две любопитни неща. Първо, РМД-то Инкомс 2000 АД, получило финансова подкрепа от английския холдинг Лоджик инвест, се е отказало от всичките си преференции, превръщайки се по този начин в редовен кешов кандидат-купувач. И второ, на 22 май собственикът на Лоджик инвест Ескандер Малеки е изпратил на изпълнителния директор на АП Захари Желязков официално писмо, в което се казва:


Бих желал да ви информирам, че след нашата среща на 12 май 2000 г., следвайки вашия съвет, Лоджик инвест купи 67% от Инкомс 2000 АД.


Ескандер Малеки е пояснил още, че неговият холдинг винаги си сътрудничи с водещи стратегически инвеститори, като в случая с Инкомс Телеком е привлякъл авторитетната американска компания Моторола. Тя заявила готовността си да участва в съвместни инвестиционни проекти в България, ако дружеството Инкомс 2000, вече притежание на Лоджик инвест, бъде избрано за купувач на българския Инкомс Телеком холдинг.


Малеки не е пропуснал и да отбележи, че не е получил писмени данни за текущото финансово състояние на продавания холдинг и най-вече ясна информация за състоянието на дълга му, преоформен по ЗУНК. А това можело значително да промени финансовото предложение на Лоджик инвест за сделката. В заключение Малеки е заявил, че спазвайки крайния срок за приключване на преговорите - 22 май, е готов да преразгледа и подобри офертата си.


Според стигналата до в. БАНКЕРЪ информация шефът на Лоджик инвест, изглежда, е изпълнил намерението си, тъй като последната кешова цена, предложена от Инкомс 2000АД, надхвърлила с около 300 хил. щ. долара тази на конкурентите от ВТП Инкомс ООД.


Междувременно в началото на юни било подписано споразумение между Лоджик инвест и Моторола за съвмесен бизнес, като американската компания е поела конкретни и твърди ангажименти за развиване на производствена дейност у нас. Това споразумение също своевременно било депозирано в Агенцията за приватизация. Но като опитен играч и при тази сделка Желязков прехвърли топката в полето на надзорния съвет на агенцията. Така от 22 май има два висящи проектодоговора за продажбата на Инкомс Телеком. Докато обаче някой най-сетне вземе решение кой ще е купувачът, съобщителният холдинг може да се окаже удобно банкрутирал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във