Банкеръ Weekly

Общество и политика

АП И НЕОХИМ ЩЕ СЕ НАДЛЪГВАТ В КРАЯ НА АПРИЛ

Двадесет и пети април е новата дата, която Агенцията за приватизация определи за приключване на преговорите с единствения кандидат-купувач за продажбата на 51% от капитала на димитровградския торов завод Неохим. Вестник БАНКЕРЪ вече писа в брой 7 от 21 февруари тази година, че препъникамъкът пред подписването на договора между АП и консорциума Неохим инвест (в който влизат мениджърското дружество Евроферт и ливанската фирма Каримекс) са задълженията на завода към Булгаргаз в размер на 20 млн. лева. Според кандидат-купувачите не е възможно предприятието да работи нормално, ако на врата му тежи тази огромна тежест, натрупана през последните три години.


От няколко месеца насам ситуацията на международния пазар се подобри значително. Цената на амониевата селитра в Западна Европа вече е около 100 щ. долара за тон, а в балканските страни - 95 щ. долара. Благодарение на това от началото на годината димитровградският завод работи почти с пълна пара. Увеличи се рязко износът за Македония, тъй като сръбските заводи, които произвеждат аналогичния на амониевата селитра калциево-амониев нитрат (КАН), бяха разрушени по време на косовския конфликт. Освен това македонските клиенти на Неохим побързаха да се запасят с торове преди 1 април, за да избегнат плащането на ДДС, който се въвежда от тази дата в югозападната ни съседка. Големият удар за комбината обаче са цените на пазара в България. Те са около 110 щ. долара за тон амониева селитра, или с 10% по-високи от западноевропейските. Благодарение на тези две обстоятелства Неохим за първи път от 1997 г. насам ще реализира някаква малка печалба.


Но идилията най-вероятно ще приключи към края на този месец. Дотогава земеделските производители ще привършат с наторяването на посевите, търсенето на селитра ще спадне чувствително и цената й рязко ще намалее. Няма да се отрази добре на конкурентоспособността на завода и предложението на Булгаргаз цената на синьото гориво да се повиши с над 20%, а то е основна суровина за производството на торове. Поскъпването на газа се мотивира с повишаването на курса на щатския долар от началото на годината досега от 1.95 на 2.04 лева. Ръководителите на Неохим планират да започнат в началото на май основен ремонт на инсталациите на комбината, който ще продължи до нормализирането на пазарната конюнктура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във