Банкеръ Daily

Общество и политика

40% от българите нямат адекватни дигитални умения

Най-болезнената тема на пазара на труда е за обезпечаването на кадри. Проблемът с недостига на квалифициран персонал, е огромен. В тази връзка предстои да се реализират 205 проекта на стойност 33 милиона лева, насочени към фирмите, за да обучат служителите си. Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова  по време на представяне на основните политики на социалното министерство до края на мандата на кабинета.

„Целта ни е да се привлекат неактивните и неработещи лица. Те ще бъдат насочени към фирмите, за да преминат обучения. На базата на фирмените програми ще могат да обучат своя персонал. Друга инициатива към бизнеса е в подкрепата на работещите родители“, допълни тя.

Друг акцент в политиката на кабинета е привличането на българи от чужбина обратно към България. Русинова подчерта, че продължават активно да работят в тази насока. "Разработили сме платформа за полезна информация за тази група. Тя ще стартира от месец април. В нея ще има предложения за работа, нужда от здравеопазване, съдействие за установяване на цялото семейство, консултиране, финансови стимули, осигуряване на помощ за наемане на жилище, осигуряване на помощ за дете, транспорт до работното място, квалификация на член от семейството и т.н.“, обясни зам.-социалният министър.

По думите й освен това е предвидена помощ за младите, които решат да започнат работа в малко населено място. Финансиране на пътуване до работното място и т.н. Продължава и програмата за подкрепа за самотно живеещите възрастни хора. Осигуряват се лични асистенти, почасова патронажна грижа, включващо медицинска грижа.

„С още 30 милиона ще развием центровете за ранно детско развитие. Предстои да включим още 28 области в страната, за да получим пълен обхват на децата“, стана ясно още от отчета на Русинова.

„Една от успешните програми за дълготрайно безработни е наемането им по програми. Тази година осигуряваме допълнително още 10 милиона. Така освен че ще осигурим работа на безработни лица и ще подкрепим и социалните служби. Служителите няма да са нискоквалифицирани, а млади завършващи или трайно безработни“, коментира зам.-министърът.

Тя отново постави акцент върху необходимостта от подобряването на квалификацията на кадрите. „Ще се осигури по-бързо минаване през квалификационни курсове. Силен акцент ще бъде поставен на мащабните програми за наваксване на дигиталните умения. 13% от хората в Европа не са използвали интернет. В България около 40% нямат адекватните дигитални умения. При хората в селските райони те са едва 20%. Затова предвиждаме да разработим 4 рамкови програми, за да може всеки да навакса своите умения. Целта на всичко това е предотвратяването на социално изключване“, обясни още Русинова.

Зорница Русинова посочи, че около 50 000 души ежедневно получават топъл обяд по социална програма. „Планираме да разширим пакета с хранителни продукти и с хигиенни материали. Освен това ще даряваме и пакети за новородени, в помощ на самотните майки. Ще разкрием и повече детски кухни“, каза още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във