Банкеръ Weekly

Общество и политика

40 МЛРД. ЛВ. ЧАКАТ БАНКИТЕ ОТ СТАРИТЕ ЗЪРНЕНИ КРЕДИТИ

Банките, кредитирали зърнената кампания през 1997 г., все още не са си получили 40 млрд. лв., въпреки че неведнъж разсрочиха задълженията на длъжниците си, и държавата изкупи зърно от производителите, а дълготрайни материални активи на Зърнени храни ЕАД бяха пуснати за продажба. Банките не са склонни да правят нови разсрочки и тъй като заемите са гарантирани от ДФРР, сега фондът (разбирай бюджетът), ще трябва да се бръкне и да плати неиздължените суми на кредиторите. Те от своя страна вече са започнали изпълнителни действия срещу нередовните си длъжници.


С най-големи просрочени вземания е ДСК. Тя има да си събира 27.5 млрд. лв., които представляват 25.9% от отпуснатите с държавна гаранция заеми. Най-затъналите й длъжници са поделенията на Зърнени храни ЕАД във Варна - със 17.4 млрд. лв., и в Балчик - с 6.5 млрд. лева.


Софийските Мелничен комбинат и Стара мелница не са платили в срок около 6.5 млрд. лв. на БУЛБАНК.


Най-големият нередовен длъжник на ОББ е Валц - Полски Тръмбеш, който й дължи 2.3 млрд. лева.


ЦКБ вече е извадила изпълнителен лист срещу приватизираната през тази година мелница в Нова Загора. Тя не е върнала на банката над 1.3 млрд. лева. И въпреки че вече се обмисля приватизацията на някои от изброените длъжници, държавата ще трябва да плати на банките минимум 30 млрд. лв., а след това ще търси начини си събира парите от самите предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във