Банкеръ Daily

Общество и политика

40 лв. помощ за хотелиерите - само за украинци, поискали бежански статут

40 лева помощ на хотелиерите ще се изплаща само за украински граждани, подали заявление за бежански статут. Това важно уточнение е направено в информацията, публикувана на страницата на Министерския съвет.

Останалите украински граждани, които пребивават тук с възможността, която им дава държавата ни за престой от 90 дни, няма да имат право на подпомагане.

Малък е броят на украинските граждани, поискали от Държавната агенция за бежанците регистрация за хуманитарен статут и международна закрила .

Повечето от пристигналите тук, основно жени и деца, се възползват от правото си на 90 дневно пребиваване в страната. За тях обаче държавата няма да изплаща 40 лева помощ на хотелиерите, обяснява зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

„Към момента информацията ми за работния вариант във връзка с тези помощи от 40 лева е, че ще имат право тези украински граждани, които поискат статут за закрила през Агенцията за бежанците - тоест тези, които получат хуманитарен статут за международна закрила. Останалите, които не поискат такъв статут, към момента се водят туристи и за тях моята информация е, че не е измислена схема за подпомагане“, каза той.

Предстои организацията за регистрацията и статута на украинските граждани да бъде променена, коментира председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. Как и кога ще стане това обаче, на този етап не е ясно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във