Банкеръ Weekly

Общество и политика

БРИБ ИЗБРА КОНТРОЛЬОРИ И СЕ ГОТВИ ЗА ПОРЕДНО ОБЩО СЪБРАНИЕ

По-малко от час продължи извънредното общо събрание на акционерите на Българо-руската инвестиционна банка, проведено миналия петък. Повод за неговото свикване е изискването на Закона за банките от 1997 г., който задължи кредитните институции да изградят свои вътрешни контролни органи и да си изберат международен одитор, който да провери и завери годишните им счетоводни отчети за изтичащата година.


За членове на вътрешния контрол на БРИБ акционерите избраха Анелия Ангелова, Дафин Средков и Евгени Пальов. За международен одитор бе посочена фирмата Делойт и Туш.


Оставката на Емил Кюлев като председател на надзорния съвет на БРИБ не е обсъждана на това събрание. Предполага се, че акционерите ще се занимаят с този проблем най-рано в средата на януари 1998 година. Тогава ще бъдат извършени и някои кадрови промени. На мястото на Контракт холдинг къмпани в надзорния съвет ще влезе човек на американската инвестиционна банка Wasserstein parrella, придобила в началото на есента 24.7% от капитала на БРИБ. Очаква се нейни представители да получат и ключови позиции в управителния съвет на финансовата институция. В българските банкови среди обаче се коментира, че Wasserstein parrella ще даде пълномощно на г-н Кюлев да я представлява в надзорния съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във