Банкеръ Daily

Доц. Александър Христов, комуникационен експерт:

37% у нас не биха се ваксинирали срещу Covid-19 и заради липса на ясни послания към обществото

Проучване на СЗО за нагласите на нашите сънародници показва, че 37% от българите не възнамеряват да се ваксинират срещу Covid-19, когато има такава ваксина и тя е достъпна.

Това е твърде висок процент. Той е факт може би защото някои хора не искат да възприемат реалността, защото е неприятна за тях. Но друга част са объркани от хората, които трябва да управляват борбата срещу заразата. Това коментира пред Радио София комуникационният експерт доц. д-р Александър Христов, член на УС на БАПРА.

Ако през пролетта имаше обяснение и извинение, то сега, след лятото, трябваше да има ясно формулирани комуникационни послания. Няма хоризонт - какво предстои, за да може хората да запазят спокойствие, подчерта специалистът. Според него медиите като цяло не могат да бъдат винени – и в света, и у нас, те дават информация и най-често не всяват паника. „Не медиите говориха за чували с трупове или че „това е грипче“, посочи експертът.

Не бива НПО, която е пуснала лъжица катран в кацата с мед (казуса с "Хелп Карма") да повлияе на българите и корпоративния сектор до такава степен, че те да се отдръпнат от традиционното си дарителство. Изходът във връщането на доверието доц. Христов определи с две думи: прозрачност и отчетност. Нещо, което остава ангажимент на неправителствените организации и PR агенциите като техни партньори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във