Банкеръ Daily

Общество и политика

37 000 души отидоха на рехабилитация по програма на НОИ

Над 37 000 души са се възползвали от програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация през тази година, показват данните на института.

Усвоените средства към началото на декември т.г. са над 18,5 млн. лева, посочват от НОИ.

Паричната помощ се предоставя еднократно в рамките на една календарна година, като продължителността е 10 дни. За тази година предвидените средства са над 22 млн. лв., които се осигуряват от бюджета за държавно и обществено осигуряване.

Право на такава парична помощ имат хората, които са здравно осигурени през последните 6 месеца, както и хора с ТЕЛК и НЕЛК.

Рехабилитацията включва медицински процедури, а в пакета е включена и храна. Не повече от общо 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно влизат в пакета. Частична парична помощ в размер на 7 лв. за един храноден; лимит за една нощувка - крайна цена в размер на 20,70 лева, бяха нормативните условия за тази година, при които се извърши финансирането.

От провелите профилактика и рехабилитация лица с най-голям относителен дял са тези със заболявания на опорно-двигателния апарат – 69,51%, и на периферната нервна система - 25%.

Най-голям е относителният дял на хората, ползвали рехабилитация, над 51-годишна възраст - 70,54%. От ползвалите паричната помощ лица 61,53% са жени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във